Ildkuler filmet på himmelen over Kanariøyene i natt

I går, onsdag, ble en «ildkule» observert på himmelen mellom Gran Canaria og Tenerife, etterfulgt av et kraftig drønn. I natt ble to lyskuler i en parallell bane filmet over nordkysten av Gran Canaria.

Dobbel meteoritt Lanzarote

Lyskulene var synlige fra Kanariøyene, Azorene, Marokko og deler av Sahara.

Det var ikke mange som fikk med seg «ildkulen» i går. Drønnet derimot, var hørbart over store deler av øya, og satte en støkk i mange.

Filmen i natt ble tatt fra Playa Blanca på Lanzarote av Ramón López klokken 01.53, og viser to lysende kuler like bak hverandre som farer over himmelen i en åpning mellom skyene.

De lysende kulene hadde en grønnskimrende hale, blir det opplyst.

Denne gangen ble det ikke registrert noe drønn.

Foto: SPMN

Filmen er delt på Twitter-sidene til et forskningsnettverk for meteorer og meteoritter i Spania, (SPMN).

Det er enighet i vitenskapelige miljøer om at drønnet på Gran Canaria klokken 15.36 i går, med stor sannsynlighet var supersoniske lydbølger fra et objekt fra verdensrommet som kom inn i jordens atmosfære.

Lyskulen som ble observert, gikk ifølge vitnebeskrivelser ned i havet etter å ha passert over øya.

Vitenskapsfolk fra SPMN samt det astronomiske instituttet på Kanariøyene, IAC, det vulkanologiske instituttet Involcan, og IGN, Spanias nasjonale, geografiske institutt, viser alle til at denne forklaringen er svært sannsynlig.

Det har blitt utelukket at smellet kom fra et jordskjelv, en eksplosjon, eller et fly som brøt lydmuren.

Det registrerte mønsteret på lydbølgene, observasjonene av lyskulens bevegelse samt fargen på lyskulen og dens hale, underbygger sterkt hypotesen om at det var en meteoritt, blir det forklart.

De vitenskapelige miljøene har bedt innbyggere om å få tilsendt bilder eller filmer av meteoritten fra i går, men dette har de etter alt å dømme ikke fått ennå.

Det meteorologiske utstyret som er i drift på Gran Canaria er bare rigget for å filme og ta bilder om natten.

Flere av Canariajournalens lesere har opplyst at de hørte drønnet fra meteoritten i går, blant annet i Puerto Rico, Arguineguin, Maspalomas og Bahia Feliz i sør, og Tafira i nord.

Nødsentralen fikk også telefoner fra folk som hørte drønnet både i Vecindario, Ingenio, Agüimes, Agaete, i innlandet og nord på øya.

Gårsdagens rystelse og drønn registrert av sensorer på Gran Canaria. Illustrasjon: IGN

Tags