Ny astronomisk stasjon skal installeres på Gran Canaria

En ny, astronomisk stasjon med radioteleskop skal installeres i fjellbygda Temisas i Agüimes kommune på Gran Canaria.

observatoriet Temisas

God utsikt fra observatoriet i Temisas. 

Temisas har fra før et romteleskop som har vært i drift i mange år, hvor det holdes foredrag og demonstrasjoner for publikum.

Nyheten ble omtalt av en representant for romobservatoriet i Temisas i forrige uke.

Øyrådet på Gran Canaria har vedtatt å investere 750 000 euro i en tomt i Temisas hvor den nye, astronomiske stasjonen skal plasseres.

Tomten er på 160 043 kvadratmeter.

Der skal det installeres et radioteleskop og romgeodesi (geodesi er vitenskapen om jordens form, bevegelse og tyngdefelt), samt en astronomistasjon med en «Very Long Baseline Interferometry (VLBI)».

Sistnevnte er et referansesystem for å bestemme retning og avstand i verdensrommet og på jorden ved å sende ut elektromagnetiske signaler fra radiokilder.

Anlegget blir en del av «Atlantic Network of Geodynamic and Space Stations (Rage)».

Rage-prosjektet startet i 2011 gjennom en avtale mellom Spania og regjeringen på Azorene for bygging, installasjon og drift av grunnleggende geodetiske stasjoner, to i Spania (Yebes og Gran Canaria) og to på Azorene.

Utstyret gir en geodetisk infrastruktur for å overvåke jordoverflaten og gi data av høy nøyaktighet.

Dette skal gjøre det mulig å kvantifisere endringer i rom og tid på jorden.

Endringer i jordens form, rotasjon og massefordeling kan kartlegges.

Med dette kan relevante problemstillinger studeres, blant annet slike som er knyttet til klimaendringer, og beregning av gjennomsnittlig variasjon av havnivå, skriver Rage på sine nettsider.

Rage-stasjoner er også strategisk plassert på forskjellige tektoniske plater:

Den eurasiske platen (Yebes, Spania), den nordlige platen (Flores, Azorene), den afrikanske platen (Gran Canaria, Spania), og på mikroplaten, trippelkrysset mellom platene (Santa Maria, Azorene).

Tags