Bussbruken har økt 25 prosent – venter ny økning neste år

De siste sju årene har bruk av offentlig transport på Gran Canaria økt med over 25 prosent, mye takket være lavere priser.

Buss på Gran Canaria

Buss på vei til Tejeda på Gran Canaria.

Gran Canarias transportdepartement kunngjorde dette på onsdag.

Bruken av offentlig transport på Kanariøyene samlet sett har økt med 14 prosent siden det ble innført subsidier som gir halv pris på reisene i høst.

Fortsatt er det bare 15,4 prosent av befolkningen over 15 år som bruker offentlig transport til jobb eller skole, ifølge en studie som ble publisert av det nasjonale statistikkinstituttet INE 20. desember. Det er likevel den fjerde høyeste andelen av regionene i Spania etter Madrid, Barcelona og Bilbao.

70 prosent reiser til jobb og skole med bil på Kanariøyene, ifølge studien. I storbyene Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas tok henholdsvis 23 og 24 prosent buss eller trikk til jobb og skole.

Trikken på Tenerife går mellom La Laguna og Santa Cruz. Foto: Thomas Nilsson

Kanariøyenes regjering anslår at bruk av offentlig transport vil øke med ytterligere 4 prosent når gratisordningen for fastboende blir innført fra årsskiftet.

Fra 1. januar skal det bli gratis å reise med buss og trikk på Kanariøyene for innbyggere som benytter kort for fastboende, ungdom, uføre og pensjonister.

Det blir gratis å fylle på kortene, forutsatt at kortinnehaveren reiser minst 15 turer per måned.

Guaguas Municipales, som driver bybussene i Las Palmas, kunngjorde denne uken at busskort med ti reiser skal også bli gratis i januar og februar for å gi innbyggerne tid til å bytte til andre busskort som kommer inn under ordningen for gratisreiser.

Busselskapet Titsa på Tenerife har kunngjort at de trenger mer tid for å innføre gratisordningen, og at de inntil videre fortsetter med halv pris på bussreiser etter nyttår.

Selskapet vedtok denne uken å kjøpe inn 250 nye busser som skal leveres i 2024 og 2025. Av disse skal 177 være hybrider.

Øyrådet på Gran Canaria har nå inngått en avtale om å gjøre opp et etterslep i betaling for offentlige busstjenester til busselskapet Global for perioden 2011-2021, kunngjorde Miguel Ángel Pérez del Pino, minister for offentlige arbeider, infrastruktur, transport og mobilitet i øyrådet på Gran Canaria, på onsdag.

14 062 366 euro skal betales til Global.

Tags