Minst 15 bussreiser i måneden kreves for å få gratisreiser

I dag, onsdag, har det kommet detaljer om kriteriene for gratisreiser med buss og trikk på Kanariøyene fra 1. januar.

buss titsa tenerife

Ordningen gjelder kun for fastboende på Kanariøyene, det må brukes forhåndsregistrerte buss- eller trikkekort, og det kreves minst 15 reiser per måned.

Disse kortene gjelder

Buss- og trikkekort som kvalifiserer til gratisreiser er kort for residente (innbyggere), ungdommer, seniorer over 65 år, og funksjonshemmede.

Når eksisterende kort fornyes eller fylles på etter 1. januar, blir det gratis.

Etter en måned blir det sjekket hvor mange reiser som er tatt. Hvis det er under 15, må kortinnehaveren betale normal pris ved neste fornyelse eller påfylling.

Når nytt kort bestilles for første gang, er det også gratis, men det må betales en avgift for å aktivere kortet.

Avgjort på møte i Las Palmas

Kanariøyenes minister for offentlige arbeider, transport og bolig, Sebastián Franquis, ble enig om vilkårene med representanter for øyrådene i et møte i Las Palmas i dag.

Mobilitetsministeren på Tenerife, Enrique Arriaga, forklarte i et møte i øyrådet på mandag hvordan de ser for seg at gratisordningen skal bli:

De som ikke tar mange nok reiser til å få 100 prosent avslag på prisen, kan likevel få 50 prosent avslag, slik det er i dag, ifølge Arriaga.

Han anslår at antallet passasjerreiser kan øke med 20 prosent på Tenerife når gratisreiser innføres. Den kanariske regjering anslår på sin side en økning på 5-7 prosent.

Vanskelig å skaffe nok ressurser

Økningen tilsier at det må settes inn flere busser og ansettes flere sjåfører.

Utskifting av busser som er i trafikk nå, blir utsatt, men i år settes det også inn over 45 nye busser på Tenerife.

I 2023 skal det komme 120 busser og i 2024 og 2025 kommer det 248 til i henhold til en fornyelsesplan til 88 millioner euro, ifølge ministeren.

Det jobbes med å ansette flere sjåfører, men ministeren innrømmer at det kan bli problemer med kvaliteten på transporttjenesten de første månedene.

Han opplyser at antallet passasjertransporter på Tenerife øker med 13 millioner fra i fjor til i år, og vil komme opp i 61 millioner.

81 millioner euro i statsstøtte

Spanias regjering har bevilget 81 millioner euro i neste års statsbudsjett til gratisbussordningen på Kanariøyene.

Ledelsen i busselskapene Titsa på Tenerife samt Guaguas Global og Guaguas Municipales på Gran Canaria har varslet at de neppe vil klare å innføre gratisbussordningen med de midlene de har til rådighet uten at det går ut over kvaliteten.

De viser til at det tar månedsvis å skaffe nye busser.

Tags