Butikksvindler nordmenn som aldri før på Gran Canaria

Historier fortsetter å strømme inn til Canariajournalen.no om nordmenn som blir lurt til å betale overpris for varer i butikker på Gran Canaria, ofte med svært aggresive metoder. Hver uke i vintersesongen blir skandinaver lurt i Puerto Rico og Puerto de Mogan.

En rekke nordmenn hevder å ha blitt lurt i denne butikken, som ligger like ved båtslippen i Puerto de Mogan, og to andre butikker i byen. Foto: Hugo Ryvik

Canariajournalen.no har i vinter skrevet flere artikler om butikksvindel sørvest på Gran Canaria.

Sigve Viestad, Steinar Birkeland, Tom Kristiansen og Inger Føyen er blant de siste nordmennene som hevder å ha blitt svindlet i turistidyllen Puerto de Mogan, hvor små elektronikk- og krimskramsbutikker har poppet opp som ugress de siste to årene.

Her forteller de sine historier.

Ble trukket alt for mye

Sigve Viestad fra Haugesund og hans kone fikk 3. mars tilbud om å kjøpe et videokamera til 300-400 kroner i en butikk som ifølge kvitteringen heter Jai Sai Mata Souvenir - Electronic i Puerto de Mogan.

Da Viestad skulle betale for det billige kameraet, ble han trukket 345 euro fra kredittkortet.

Beløpet syntes ikke

– Dessverre vistes ikke beløpet i displayet på terminalen. Jeg ante at det var noe som ikke stemte, og ville annullere hele kjøpet.  Det godtok de ikke, men prøvde heller å prakke på meg et enda dyrere kamera, sier Viestad til Canariajournalen.no.

Da han nektet, ble han tilbudt en kompensasjon på 150 euro hvis han kjøpte et Sanyo-kamera.

Straks etter at han hadde signert for dette kjøpet, kom det en telefon fra kortselskapet som ba ham om å kansellere kjøpet fordi selskapet var svartelistet.

Ubehagelige selgere

Da ekteparet kom tilbake til hotellet, ringte de kortselskapet og fikk vite at det var trukket nok et beløp, 395 euro, fra kontoen. Totalt ble det trukket 1205 euro.

Viestad og hans kone gikk tilbake til butikken, hvor de fikk snakke med butikksjefen. 

– Det ble en aggressiv stemning, særlig da vi truet med politianmeldelse. I det hele tatt ble det en meget ubehagelig opplevelse. Det endte opp med et tilbud på 195 euro i kontanter, som vi mottok. Vi ble også påprakket to kikkerter som vi ikke har bruk for.

Fikk hjelp av danske

Paret var ikke fornøyd med utfallet, og kontaktet  Mogan kommunes forbrukerkontor i Arguineguin, men der var det ingen som pratet annet enn spansk, forteller han.

Heldigvis visste  selskapet de reiste med, Ving, råd. De ble satt i kontakt med Jimmy Jensen, en danske som har hjulpet andre skandinaver med lignende saker.

Sammen med dansken reiste de til Puerto Rico, hvor butikkjedens hovedkontor angivelig ligger. Der fikk de etter litt forhandling to nettbrett av type Samsung Galaxy tab 3 i kompensasjon. Dansken fikk et honorar på 40 euro for hjelpen.

– Nå senker vi skuldrene omsider og nyter resten av ferien vår, sier Viestad.

Folk blir lurt hver uke

Jimmy Jensen jobber som tolk på Gran Canaria. Han forteller at han så godt som hver uke i vintersesongen får henvendelser fra skandinaver som sier de er lurt i butikker i Puerto Rico eller Puerto de Mogan. Oftest er det nordmenn.

– Det er naivt å tro at du kan få et videokamera til 20 euro. Mitt råd er at du ligger unna disse småbutikkene som selger elektronikk, sier han til Canariajournalen.no.

Jensen hevder at det er flere som driver med denne typen svindel, og samme eier har gjerne flere butikker. En av de verste har minst ti butikker i Puerto Rico og Puerto de Mogan, forteller han.

– Hvis du kan bevise at du er utsatt for noe kriminelt i disse butikkene, bør du politianmelde det. Problemet er at de fleste skriver under på en betalingsslipp. Da kommer du ingen vei i retten, for det fins ingen lov om maksimalpris på elektronikk. Dermed kan ikke politiet gjøre noe med saken fordi de mangler beviser.

På Kanariøyene må beløpene være på over 400 euro for at det skal regnes som en forbrytelse. Under 400 euro er det en forseelse, det vil si et mindre alvorlig, straffbart lovbrudd.

Svindyrt kamera

Steinar Birkeland fra Horten var ikke like heldig som Viestad. Han fikk hverken penger tilbake eller varer av en verdi som tilsvarer kjøpesummen.

Birkeland passerte en liten butikk ved båtslippen i Puerto de Mogan den første uka i februar, og ble stoppet ved inngangen og forespeilet varer til fantastiske priser.

Nordmannen indikerte at han kunne tenke seg et speilreflekskamera. Et Canon EOS 600D kom på bordet.

Dette skulle han få kjøpe til en pris som selgeren påsto var 40 prosent under prisen i Norge, 995 euro.

– Jeg hadde ingen formening om prisen på kameraet fra tidligere, så jeg aksepterte tilbudet. Da begynte helvetet, sier han.

Belastet kredittkortet tre ganger

Straks kameraet var betalt med et kredittkort, ble Birkeland tatt med til et område i butikken som lå skjermet fra annen kundetrafikk. Et linsefilter ble lagt fram, uknuselig og ripefritt, ifølge selgeren. 345 euro til ble trukket på kredittkortet.

– Plutselig står det to nye selgere rundt meg. Den ene kommer med et kamerastativ og en kikkert, som skulle følge med gratis, en annen kom med en vidvinkellinse som var en nødvendighet til dette flotte kameraet.

Kredittkortet ble denne gangen belastet med 695 euro. Handelen endte dermed på 2035 euro.

Vel hjemme i Norge finner Birkeland ut at han kunne kjøpt det samme utstyret for cirka 700 euro

 – Min kone og jeg har reist til Kanariøyene årlig i snart 15 år, og burde selvfølgelig visst bedre. Jeg har reklamert til kortselskapet på to av korttransaksjonene, noe som kan resultere i en politianmeldelse.

495 euro for 5 euro-kamera

Tom Kristiansen fra Gjøvik hadde sammen med sin kone en skremmende opplevelse i den samme butikken ved båtslippen i Puerto de Mogan den 4. februar. Da paret gikk inn for å se på klær, ble de vist et videokamera de kunne kjøpe for fem euro.  

Tom Kristiansen prøvde å betale med kontanter, men ble overtalt til å bruke kort.

Da de sjekket kvitteringen etter handelen, viste det seg at det var trukket 495 euro.

– Da begynte "showet". Vi måtte bli med bak et forheng der vi ble overtalt til å kjøpe et annet kamera som skulle være mye bedre.

Fratatt mobiltelefon

Minnekort og kikkert skulle følge med. Kristiansens kone uttrykte skepsis, og tok opp mobiltelefonen for å dokumentere på film hva som skjedde.

– Da skjedde det noe dramatisk. Flere selgere kom til, og de ble helt hysteriske, tok tak i henne og rev fra henne telefonen, og skulle ringe politiet fordi det angivelig var forbudt å ta bilder inne i butikken. Jeg ble også sint, og det oppstod munnhuggeri. Min kone ble nærmest jaget ut, og jeg godtok kjøpet for å roe ned situasjonen.

Krevde pengene tilbake

Etter at paret hadde summet seg, gikk de tilbake for å få annullert handelen. Sjefen for butikken ble tilkalt og sa at han skulle ordne opp, men Kristiansens kone måtte først gå ut av butikken.

Tilbud om prisreduksjon og bedre kamera ble lagt fram, men Kristiansen holdt fast på at han ville ha pengene tilbake.

– Etter mye fram og tilbake ble kredittkortsummen tilbakeført, men det var en meget skremmende opplevelse. Det er synd en gruppe mennesker som driver disse butikkene skal ødelegge ferien for så mange.

15 000 kroner for en klokke

Inger Føyen fra Nesøya var innom en annen butikk ved navn Mogan Electronics i havneområdet i Puerto de Mogan 27. desember.

Der kjøpte hun en Seiko-klokke. Da hun kom hjem til Norge, oppdaget hun at kredittkortet var belastet med 15 000 kroner for kjøpet.

– Jeg har betalt 10 000 kroner mer enn den samme klokken koster her hjemme. Butikken virket tillitsvekkende, så det er fort gjort å bli lurt når en er så naiv og godtroende som jeg var, forteller hun.

Sikter seg inn på skandinaver

At kjøpesterke skandinaver er særlig attraktive for både ærlige butikkinnehaver og svindlere på Gran Canaria er det lite tvil om.

Det blir understreket av at stadig flere butikker i Puerto de Mogan kaller seg ”Skandinavisk butikk”, uten at vareutvalget, betjeningen eller innehaverne har noen tilknytning til Skandinavia.

Canariajournalen har ikke lyktes å få kontakt med innehaverne av butikkene som er omtalt i artikkelen.

Her får du hjelp:

Hvis du er blitt svindlet i utlandet, kan du kontakte Forbruker Europa, som hjelper deg gratis.

Du kan også prøve å få tilbake penger fra kredittkortselskapet eller banken, men dette kan være vanskelig hvis du har signert for betalingen. 

Kontakt politiet

Blir du svindlet, kan det uansett lønne seg å politianmelde det på stedet. Ta med tolk hvis du ikke kan spansk.

Enkelte har også fått hjelp på Mogan kommunes forbrukerkontor (O.M.I.C.) i Arguineguin. Her bør du også ha med deg tolk.

Turistkontoret i Puerto Rico anbefaler at du truer med å gå til politiet hvis du er svindlet eller blir forsøkt svindlet.

Et triks som også kan fungere er å si at du ikke er turist, men fastboende på Gran Canaria.

Svindlerne sikter seg nemlig inn mot utenlandske turister som er på ferie og ikke orker å bruke den korte ferietiden på å kontakte politi eller andre instanser.

Hvis de tror at du bor i området, anser de faren for å bli tatt for svindel som betydelig større.

Kjøp trygt

På Kanariøyene er det tryggest å kjøpe kamera og annet elektronisk utstyr i kjente, etablerte butikker eller butikkjeder som for eksempel El Corte Ingles, Worten og Media Markt.

Duke i Las Palmas er bra på fotoutstyr. Visanta blir anbefalt for innkjøp av fotoutstyr av charterselskapene. 

Det beste er imidlertid å vente med elektronikk-, kamera- eller klokkekjøpet til du er tilbake i Norge hvis du ikke er fasttidsboende eller trenger utstyret umiddelbart - der er slike varer som regel billigere.

Tags