Svindlet nordmann fikk oppgjør til slutt

Åsmund Johannes fra Voss ble svindlet for 375 euro i en ”basarbutikk” i Puerto de Mogan 12. desember. I går fikk han et nettbrett i erstatning.

Åsmund Johannes fikk et nettbrett til 440 euro i stedet for et videokamera han ble svindlet til å betale en grov overpris, 415 euro, for. Det er han ganske tilfreds med. Foto: Privat

Flere såkalte ”bazarer” i Puerto Rico og Puerto de Mogan på Gran Canaria er beryktet for å ha svindlet turister helt siden 1980-tallet.

Canariajournalen.no skrev 26. januar om Åsmund Johannes, som ble svindlet etter å ha vært utsatt for et voldsomt press i butikken Jai Krishna Souveniers & Electronic. Butikken ligger i Avenida Castillete i den populære turistbyen Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria.

Han ble presset til å kjøpe et kamera og en kikkert som skulle koste 40 euro, og ble trukket 415 euro på kredittkortet. Etter mye krangling fikk han dagen etter tilbake 170 euro, noe han slett ikke var fornøyd med.

Satte hardt mot hardt

I går tok vossingen med seg en tolk og videokameraet han ble påprakket da han ble svindlet, konfronterte butikkpersonellet, og krevde å få tilbake resten av pengene.

– Det ble en del beskyldninger fra begge sider. De som jobber i butikken påsto at kameraet som ble solgt var av det kjente merket LG. Det er jo bare tull, det har ikke en gang en LG-logo, det er et billig kamera som til og med mangler serienummer, sier tolken, som ønsker å være anonym.

Demonstrerte hodeskudd

Da vossingen kalte butikkbetjeningen kriminelle, svarte de ifølge tolken at de ikke er kriminelle fordi de ikke truer med skytevåpen eller stikker folk med kniv.

To ganger skal en av folkene som jobber i butikken ha demonstrert hva han mente med begrepet kriminell ved å holde hånden som en pistol mot hodet til nordmannen og "trekke av", og så vise stikkebevegelser som med kniv mot magen hans.

Prøvde seg med billigoppgjør

Etter hvert ble vossingen tilbudt et ekstra batteri til kameraet som plaster på såret, deretter et sjutommers nettbrett av billigmerket Denver. Dette takket han nei til.

Det fikk til følge at vossingen og tolken ble bedt om å forlate butikken, men de ga seg ikke og ble stående.

Nettbrett til Norge-pris

Til slutt ble et annet nettbrett av merket Samsung lagt på bordet, ekte merkevare denne gangen, en 10 tommers Galaxy Tab 3 med 16 gigabyte minne, levert i forseglet originaleske.

Dette skulle han få mot å betale inn 200 euro til, noe vossingen gikk med på.

– Jeg er ganske fornøyd. Det at de har tatt varene i retur, er for meg en innrømmelse av skyld. Nå er saken gjort opp ved at jeg har fått et annet produkt som jeg har bruk for til en grei pris, sier Åsmund Johannes.

Prisen for nettbrettet ble 445 euro, omtrent det samme som han hadde måttet betale for det samme produktet i Norge.

Firmaforvirring

Mannen som svindlet Åsmund Johannes i desember jobber angivelig ikke lenger i butikken, ifølge den av ekspeditørene som vossingen oppfattet som overordnet.

En påfallende detalj i saken er at det ble operert med forskjellige firmanavn og firmaadresser, selv om alt skjedde i den samme butikken.

  • På den første kvitteringen vossingen fikk for varene står firmanavnet Jai Sai Ram Souvenir med adresse CC Pasarela, local 6-7 i Puerto Rico oppført.
  • På kvitteringen for kredittkortbetalingen står firmanavnet Jai Shree Om Souvenir og den samme adressen i Puerto Rico.
  • Kvitteringen for nettbrettet er imidlertid merket med Jai Krishna Souveniers & Electronic, med adresse til butikken i Puerto de Mogan hvor svindelen skjedde.

Firmaet i Puerto Rico og firmaet i Puerto de Mogan er oppført med forskjellige firmanummer. 

Et søk i firmaregisteret på firmanummeret gir treff på firmaet Om Jai Om Sai SL, registert 15. november 2012 med adresse i Mogan.

Telefonnummer, fax eller epost-adresser er ikke oppgitt i registeret.

Mange utsatt for svindel

Canariajournalen.no har fått kjennskap til 15 nordmenn som hevder å ha blitt lurt i basar-butikker i Puerto Rico og Puerto de Mogan. Det er trolig bare toppen av isfjellet.

Bare noen få har fått tilbake penger etter å ha gått til politiet eller fått hjelp av Mogan kommunes forbrukerkontor. Flere har også blitt forsøkt svindlet.

Butikker som blir trukket fram av Canariajournalens lesere er blant annet de som er nevnt over, samt Jai Sai Mata, Jai Shivam og Fair Deal.

– Ikke gi opp hvis du blir svindlet i disse butikkene, det viser seg at det kan lønne seg å stå på sitt, sier vossingen, som vurderte å gå til politianmeldelse, noe han dropper nå som saken er gjort opp.

Fikk ikke reklamasjonsskjema

En ting han er mindre fornøyd med, er at butikkbetjeningen ikke kunne gi ham et reklamasjonsskjema, noe som alle butikker på Kanariøyene er lovpålagt å ha tilgjengelig for kundene.

Canariajournalen.no har ikke lyktes å få kontakt med innehaveren av butikken i Puerto de Mogan for å få en kommentar til saken. 

Mange typer produktsvindel

Det er ikke bare kamerasvindel nordmenn blir utsatt for. En leser fra Bjørndalstræ forteller at han i mars 2012 ble lurt til å betale 5600 kroner for et Samsung Tab2 lesebrett på Euro Center i Puerto Rico.

Tilbake i Norge oppdaget han at han kunne han fått det samme produktet for snaut 2000 kroner på Elkjøp.

Parfyme og klær

En annen leser forteller om parfymesvindel i en butikk med tyskklingende navn som ligger bak stranda i Puerto de Mogan, i samme kvartal som Spar-butikken. Parfymen som ble kjøpt som merkevare viste seg å være falsk.

En mer spesiell form for svindel en leser har blitt utsatt for er klessvindel. Butikkbetjeningen får turister til å prøve på seg plagg, ofte uten å opplyse hva plaggene koster før de prøves.

Etterpå krever de at kundene skal kjøpe plaggene fordi de angivelig har svettet i dem, eller laget flekker på dem.

En vanlig form for lureri på Kanariøyene er også at billige kopier av merkevarer blir solgt som originalvarer.

Her får du hjelp:

Hvis du er blitt svindlet i utlandet, kan du kontakte Forbruker Europa

Du kan også prøve å få tilbake penger fra kredittkortselskapet eller banken, men dette kan være vanskelig hvis du har signert for betalingen. 

Kontakt politiet

Blir du svindlet, kan det uansett lønne seg å politianmelde det på stedet. Enkelte har også fått hjelp på kommunekontoret i Mogan av kommunens forbrukerkontor..

Turistkontoret i Puerto Rico anbefaler at du truer med å gå til politiet hvis du er svindlet eller blir forsøkt svindlet.

Et triks som også kan fungere er å si at du ikke er turist, men fastboende på Gran Canaria. Svindlerne sikter seg nemlig inn mot utenlandske turister som er på ferie og ikke orker å bruke den korte ferietiden på å kontakte politi eller andre instanser.

Hvis de tror at du bor i området, anser de faren for å bli tatt for svindel som betydelig større.

Kjøp trygt

På Kanariøyene er det tryggest å kjøpe kamera og annet elektronisk utstyr i kjente, etablerte butikker eller butikkjeder som for eksempel Visanta, El Corte Ingles, Worten og Media Markt.