Hva alle bør vite om farlige dyr på Gran Canaria

SIKKSAKK OG SIDELENGS: Folk sier ofte til meg: ”Herodes, du lever et så spennende liv. Har du det like moro hver eneste dag?”

Tror du denne øgla på Gran Canaria er farligere enn norske pensjonister? Foto: Hugo Ryvik

Svaret er nei og ja. Nei til spennende liv. Ja til moro hver dag.

Jeg elsker nemlig at livet er forutsigbart og kjedelig. Det gir meg masse tid og anledning til å finne på og gjøre morsomme ting.

Jeg tilbringer mye tid på Gran Canaria, en øy i Atlanterhavet mange mennesker ser på som lite eksotisk. Men jeg liker den lille øya. Gran Canaria er en perle helt uten helsefarlig saker.

Hvis du ser bort i fra aggressive norske pensjonister, er solbrenthet det mest skumle du kan oppleve - og mot det kan du lett beskytte deg med en relativt billig solkrem.

Det finnes ikke sinte dyr og eller giftige insekter på land, og til og med de typer hai og barracuda som svømmer i havet utenfor strendene, er vennligsinnede.

Klimaet er eksemplarisk, og de få vinterstormene som kommer innimellom, er ikke annet enn hva du kan regne med på en vanlig julidag hjemme i Norge.

Grunnen til at jeg påpeker dette, er fordi jeg nettopp så en reportasje på CNN om en orkan som hadde herjet kysten av USA. Den utslettet en hel by, og tok livet av førti mennesker på en så grusom måte at du skulle tro at det var Jo Nesbø som hadde skrevet nyhetsinnslaget.

Den reportasjen minnet meg om hvor godt livet er på Gran Canaria, og hvorfor jeg ikke har feriehus i Thailand, Brasil eller Florida.

Det finnes mange som synes Kanariøyene er Harry, og at steder som Florida er langt mer eksotisk. Det er mulig de har rett i det, men jeg må legge til at eksotisk også kan bety FARLIG.

For noen år siden tok jeg vare på en avisartikkel om dyrelivet i Florida. Dette er ikke tull; men bare ved å sitte i hagen utenfor ditt eget hus, kan du i Florida risikere å møte livsfarlige beist som landkrabber, alligatorer, sumpslanger og øgler på størrelse med små bikkjer. Det finnes også store, hårete edderkopper (som oppfører seg som om de akkurat har spist små bikkjer).

Og om ikke det er nok, finnes det et forferdelig kryp i omtrent alle gressplener du kan tenke deg å sitte på. Det er noe de kaller Fireants - et LITE insekt på et par, tre centimeter – som uten problemer kan slå en voksen mann i håndbak. 

Hvis du setter rumpa di ned i nærheten av en slik krabat, så ser den ondskapsfullt på deg med sine femtusensekshundreogførtitre øyene, før den stikker deg med en gift som får din bakende til å kjennes ut som om du har sittet tre timer inn i en pizzaovn.

Hver gang noen sier til meg at de ikke liker Gran Canaria fordi det ikke er eksotisk nok, så trekker jeg frem den gamle avisartikkelen og forteller dem at de farene som er beskrevet der; alligatorer, slanger, edderkopper og orkaner – det finnes ingen krem som beskytter mot det.

Sikksakk og sidelengs i Herodes fotspor

I spalten Sikksakk og sidelengs i Herodes fotspor skriver Herodes Falsk sine skråtanker om sydenreiser, turister, nordmenn i utlandet osv.

Falsk har hatt feriested på Gran Canaria siden midten av 1980-tallet, og oppholder seg store deler av året på øya.

Han er i det hele tatt en usedvanlig bereist herremann, så du kan trygt ta det han skriver for god fusk.

Tags