Giftig edderkoppart oppdaget på Kanariøyene

En gruppe eksperter fra universitetet i Barcelona har oppdaget en stedegen edderkoppart med en gift som kan skade mennesker.

Forskere har funnet en ny type Loxosceles-edderkopper på Kanariøyene som ikke fins andre steder i verden. Foto: Universitetet i Barcelona.

Edderkoppen hører til Loxosceles-gruppen, en artsgruppe som kan gi kraftige reaksjoner og i ekstreme tilfeller skader hvis du blir bitt.

De fleste bittene er milde og ufarlige, og lekes fort av seg selv. Men i ekstreme tilfeller kan giften skade deg betydelig.

Mange varianter

Det er minst 107 kjente arter av Loxosceles som lever rundt omkring i verden, særlig i Afrika og Sør- og Nord-Amerika.

Fra før er det bare registrert at Loxosceles rufescens fins på Kanariøyene. Denne arten fulgte trolig med mennesker som reiste fra middelhavsregionen til Kanariøyene, mener forskerne.

Ikke lik noen av de andre

Den nye artsvarianten, som ekspertene fra avdelingen for forskning på biodiversitet og dyrebiologi ved universitetet i Barcelona har oppdaget, har særegenheter som skiller den tydelig fra andre i Loxosceles-rupppen.

Den er med andre ord endemisk, det vil si at den bare fins på Kanariøyene.  

Bor i huler og sprekker

Edderkoppen er liten, brun og har tre par øyer som er plassert i en trekant. Den er nattaktiv, og er ikke naturlig aggressiv, ifølge professor Carles Ribera, en av forskerne som står bak oppdagelsen.

Det naturlige bostedet for den endemiske edderkoppen er ute i naturen i huler, sprekker og steinansamlinger, mens den ikke-endemiske arten på øya, Loxosceles rufescens, helst bor nær folk i urbane strøk.

Dreper vev og celler

Selve bittet fa edderkoppene er ganske smertefritt, og synes først bare som en liten, rød flekk, men i løpet av noen dager kan det ha utviklet seg til store, åpne nekrotiske sår, det vil si at celler og vev dør.

Nekrose er en permanent skade på vevet, og i noen tilfeller må det døde vevet fjernes med kirurgisk inngrep for å hindre infeksjoner.

I sjeldne tilfeller kan giften bli transportert inn til kroppens vitale organer og skade disse. Barn og overvektige personer er mest utsatt.

Det fins ingen medisinsk behandling for folk som er bitt, bortsett fra en motgift som kan fungere hvis det blir brukt inntil 12 timer etter at du er bitt.

En rapport om funnet av den nye edderkopparten er publisert i siste utgave av Journal of Biogeography.