Vulkanen viser nye tegn på liv

Ny bobling på havoverflaten, fargeforandring i havet, og nye jordskjelv på kanariøya El Hierro kan tyde på at vulkanen fortsatt er aktiv.

Den grønne flekken ved La Restinga skal ha skiftet farge. Foto: Cabildo de El Hierro.

Den store, grønne flekken i havet ved fiskelandsbyen La Restinga, som ble skapt av det undersjøiske vulkanutbruddet i uken som gikk, er i ferd med å forandre farge.

Samtidig er det igjen oppdaget bobling på havoverflaten, og det har vært 50 nye jordskjelv på El Hierro i løpet av i går kveld og natt, skriver Laprovincia.es.

Fra midnatt til cirka klokken 13 lokal tid 23. oktober er det registrert 40 jordskjelv.

Dette kan tyde på at den vulkanske aktiviteten igjen er i ferd med å øke.

Jordskjelvene skjedde på 24 og 16 kilometers dybde og ga utslag på mellom 2 og 2,6 på Richters skala.

Et jordskjelv klokken 20 i går kunne kjennes på kroppen av befolkningen i El Pinar, og et skjelv i dag morges kunne kjennes i La Frontera.

Myndighetene hevder at boblingen er en naturlig del av det vulkanske forløpet, og at det ikke er snakk om fornyet vulkansk aktivitet før bakken begynner å heve seg igjen. Rød beredskap opprettholdes likevel for La Restinga og kommunen El Pinar.

23. oktober ankommer skipet "Ramon Margalef" fra det spanske instituttet for oseanografi for å ta prøver fra havbunnen og analysere vulkanfenomenet i Mar de las Calmas, som området der vulkanutbruddet skjedde heter.