7-8 timers forvarsel før vulkaneksplosjoner

Med hjelp av måleutstyr og kunnskap om tidligere utbrudd, kan en eksplosiv og farlig fase for vulkanutbruddet på El Hierro oppdages 7-8 timer før det skjer.

Ill: WP Clipart.

Etter å ha analysert forskningsdata fra andre vulkaner rundt omkring i verden, og sammenlignet disse med detaljerte vitenskapelige analyser av vulkanen på kanariøya El Hierro, mener vulkanforskerne at de kan forutsi en hel del av den videre utviklingen temmelig sikkert.

Blant annet fordi de nå mener å vite hva slags type vulkanutbrudd det er snakk om, skriver Laprovincia.es.

Det er forskere ved det nasjonale geografiske instituttet (IGN) og deres rådgivere, det nasjonale forskningsrådet (CSIC), som hevder dette.

En av tingene de hevder å kunne forutse med hjelp av måleinstrumenter, blant annet hydrofoner som måler trykket i vannet, er når utbruddet vil bevege seg over i en farlig, eksplosiv fase.

Lava kan nå kystby

Dette skjer når lavaen på havbunnen har bygd seg opp så høyt at vulkanens åpning nærmer seg havoverflaten.

Da blir det voldsomme eksplosjoner når magma med en temperatur på 1200 grader kommer i kontakt med vann, og aske og lavafragmenter kan bli slynget flere kilometer av gårde og ramme kystbyen La Restinga, som ligger 2,4 kilometer unna.

7-8 timer før dette skjer vil det, ifølge forskerne, stige høye søyler av hvit damp opp av havet på grunn av gassene fra vulkanen.

Måleinstrumentene nede i havet vil tidlig fange opp trykkøkningen som bygger seg opp når dampen er i ferd med å utvikle seg.

Ny øy om to uker?

Når vulkanmunningen kommer over havoverflaten, starter eksplosive utbrudd i luft, og en ny øy begynner å vokse frem.

Om det blir en øy, eventuelt en halvøy som henger sammen med kysten av El Hierro, er avhengig av hvor lenge utbruddet varer.

Forskerne tror at en øya kan begynne å vokse frem i løpet av en og en halv til to uker, skriver Canarias7.es.

De tror også at magmakammeret til vulkanen på havbunnen ved El Hierro inneholder mer magma enn vulkanen Teneguía, som hadde utbrudd på La Palma i oktober 1971.

Utbruddet på La Palma varte i over 24 dager, og mengden lava som kom opp ble i ettertid beregnet til 40 millioner kubikkmeter.

Med hjelp av komplekse matematiske beregninger kan forskerne med god treffsikkerhet anslå at magmaen ved El Hierro ligger langs et 12 kilometer langt område.

Sammenkoblet med det faktum at øya har hevet seg fem centimeter siden den seismiske uroen startet i slutten av juni, tror forskerne at rundt 50 millioner kubikkmeter fins i magmakammeret.

Vulkanutbruddet på El Hierro anslås å kunne vare i en til en og en halv måned.

Det siste utbruddet, 2,4 kilometer fra sørkysten av El Hierro, startet 15. oktober på 600 meters dyp.

Lavaen har frem til 17. oktober bygd seg opp på havbunnen slik at vulkanåpningen nå er mindre enn 150 meter under overflaten.

Får reise hjem

16. oktober ble det klart at innbyggere, som i flere dager har vært evakuert fra La Restinga, trolig får reise hjem snart.

Den endelige avgjørelsen om dette blir tatt etter et møte klokken 19 lokal tid den 17. oktober.

I tillegg åpnes Roquille-tunnelene, som har vært stengt i flere uker på grunn av rasfare i forbindelse med jordskjelv.

Dette bestemmes også i møtet klokken 17. Stengingen har påført næringsdrivende i La Frontera økonomiske tap.

Vulkanfakta

Definisjonen på en aktiv vulkan er en vulkan som har hatt utbrudd i løpet av de siste 10 000 år, ifølge Smithsonian Global Volcanism Programs.

En forenkelt definisjon rettet mot allmennheten er at aktive vulkaner har jevnlige utbrudd, sovende vulkaner har sjeldent utbrudd, og utslukkede vulkaner ikke har noen historisk kjente utbrudd.

El Hierro er en stor, aktiv vulkan, ifølge Smithsonians definisjon, og den yngste av Kanariøyene.

En vulkanprossess skjer når magma flyter opp og danner et konisk magmakammer under en vulkan. Kammeret trykkes oppover (El Hierro har hevet seg cirka fem centimeter), og lava flyter ut på steder hvor overflaten gir etter for trykket.

Magmaen som flyter opp kalles lava når den kommer ut i friluft. På Kanariøyene er den lettflytende. Det betyr at den som regel vil flyte jevnt nedover fjellsidene under et utbrudd på land. Faren består mest i at lavaen kan flyte svært fort. Utbruddet på kanariøya La Palma i 1971, Spanias siste vulkanutbrudd før El Hierro, hadde en slik karakter.

Tyktflytende magma kan danne propper inne i vulkanen hvor trykk bygges opp under proppen. Når proppen løsner, blir det voldsomme eksplosjoner hvor lava og stein slynges høyt opp i luften.

Såkalte supervulkaner har også lettflytende lava, men er langt farligere enn vulkanene på Kanariøyene fordi de består av store områder med vulkansk aktivitet som kan blåse i luften med enorm kraft.

På El Hierro pågår et undersjøisk utbrudd. Hvis vulkanen fortsetter å spytte lava ut av hullet nede i havet, vil det bygges opp et fjell i havet som kan bryte havoverflaten når det blir høyt nok. Det vil i så fall være det mest dramatiske og spektakulære øyeblikket i prosessen.

Før overflaten brytes kan det bli eksplosjonsartede utbrudd hvor lava kastes høyt opp i luften på grunn av kontakten mellom het magma og kaldt vann.

Vulkanutbruddet er lørdag 15. oktober og søndag 16. oktober inne i fase 1 av fire faser, ifølge  forskere ved det nasjonale geografiske instituttet (IGN) og senteret for vitenskap og forskning (CSIC).

I fase 1 kommer det lavabobler med gass opp til havoverflaten, slik man nå kan observere i havet utenfor kystbyen La Restinga sør på øya, skriver Canarias7.es. Lavaen synker når boblene sprekker.

I fase 2 vil det komme en søyle av hvit damp.

Fase 3 innebærer svartfargede eksplosjoner som slår opp av havet.

I siste fase vil du kunne se en øy vokse frem der lavaen strømmer ut.

Mengden lava som strømmer ut fra vulkanen er avgjørende for hvorvidt de fire fasene vil skje.