Voldsom prisstigning for brukte boliger på Kanariøyene i 2018

Prisnivået på brukte boliger har steget med 19,9 prosent på Kanariøyene i 2018, viser prisbarometeret til boligportalen Idealista. Her kan du lese hva boligprisen ligger på nå. 

Det har blitt betydelig dyrere å kjøpe bolig på Kanariøyene i løpet av 2018, og leieprisene har også gått kraftig opp. Foto: Hugo Ryvik

Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter er nå 1767 euro på Kanariøyene, ifølge Idealista.

I provinsen Las Palmas ligger prisnivået på 1783 euro per kvadratmeter. Det vil si at prisnivået er tilbake på juni 2012-nivå, men fortsatt et godt stykke under toppnivået i 2008, da det lå på rundt 2200 euro.

På Gran Canaria har den største lokale prisstigningen skjedd i Arucas kommune nord på øya. Der har oppgangen vært på 15,5 prosent.

Dyrest i sør

Det dyreste området på Gran Canaria er San Bartolomé de Tirajana kommune i sør, der det ligger på 2710 euro per kvadratmeter i gjennomsnitt.

Alle kommuner er imidlertid ikke med på prisoversikten, slik som Mogán, hvor prisnivået er svært høyt.

For boliger i Mogán som ligger hos Idealista koster det over 10.000 euro per kvadratmeter for den dyreste, en sjønær luksusleilighet på over 180 kvadratmeter i Los Canarios, Patalavaca, og under 1000 euro for den billigste, et rekkehus med renoveringsbehov på drøyt 200 kvadratmeter i landsbyen Mogán.

Den billigste kommunen å kjøpe bolig i er Ingenio i øst, der det ligger på 1028 euro per kvadratmeter i gjennomsnitt.

I provinsen Las Palmas har prisstigningen vært på 17,9 prosent i år og 2,5 prosent i årets siste kvartal, og i provinsen Santa Cruz de Tenerife 22 prosent i år til 1755 euro, og 8,6 prosent de siste tre månedene.

Det har imidlertid vært en tydelig utflating de siste par månedene. På Kanariøyene steg prisene med 5,6 prosent i perioden oktober-desember.

Prisene i provinsen Las Palmas har steget alle måneder i år unntatt i januar, da de sto på samme nivå som i desember 2017. Siden september 2014 har det bare vært prisnedgang i 12 av 51 måneder.

Størst prisstigning i Las Palmas by

Den største prisstigningen av de spanske byene i år har Las Palmas de Gran Canaria hatt.

Der steg kvadratmeterprisen med 21,1 prosent til et gjennomsnitt på 1967 euro på Idealistas prisoversikt.

På nasjonalt plan steg prisene på brukte boliger med 8,4 prosent i 2018 til 1720 euro i gjennomsnitt per kvadratmeter.

For nordmenn med kapital og inntekt i norske kroner er euro-kursen (NOK 10,40 i dag) ugunstig for kjøp av boliger akkurat nå, men desto gunstigere for salg av bolig hvis gevinsten skal ut i norske kroner, og med tanke på prisstigningen som har vært.

Spår en utflating i 2019

Fernando Encinar, sjefen for idealistas studieavdeling, viser til at boligsalget i Spania temmelig sikket vil komme opp i over 500.000 solgte boliger i år, opp fra 460.000 i 2017.

En ny lov om boliglån som trer i kraft i starten av 2019 skaper usikkerhet om den videre utviklingen i det spanske boligmarkedet, og en utflating av prisstigningen og salget er ventet, påpeker han.

Kilde til prisoversikten

Prisene i denne artikkelen er basert på gjennomsnittet for boliger som ligger til salgs på Idealista per 21. desember. Idealista samler boliger som er til salgs hos mange meglere i Spania.

Normalt er det prutningsmonn, slik at de reelle salgsprisene ligger noe lavere.

Kommuner hvor det er færre enn 50 boliger til salgs hos Idealista er ikke med i prisoversikten. For Kanariøyene er prisoversikten basert på 12.103 boliger i 33 kommuner.

Det må påregnes cirka ti prosent i kostnader på kjøpesummen for registrering av skjøte og diverse utgifter knyttet til boligkjøpet. 

Tags