Eksperter tror boligsalget vil flate ut på Kanariøyene i 2019

I fem år på rad har boligsalget økt og økt på Kanariøyene. Ekspertene tror salgsøkningen vil fortsette neste år også, men at det vil bli en utflating i løpet av året.

Leilighet til salgs på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Den årlige salgsøkningen har i gjennomsnitt ligget på rundt ni prosent, skriver avisen Canarias 7, som har fått innspill fra flere eksperter på eiendomsmarkedet, og er nå på nivå med 2008.

De siste fem årene har 16.000-24.000 boliger blitt solgt årlig på Kanariøyene, hvilket utgjør 1500-2000 per måned.

I Provinsen Las Palmas selges det nå cirka 13.500 boliger årlig, omtrent det samme antallet som i 2008. I 2012 var det helt nede i drøyt 7000.

Flere grunner til avmatting

Eiendomsmegleren Venportucasa og meglerforeningene Club Noteges og Acegi er enige om at boligsalget vil senke farten i 2019 i Spania og på Kanariøyene av flere grunner:

  • Det er en utmattelse av etterspørselen som bygde seg opp uten å kunne realiseres i kriseårene. De siste to årene har mange som sto på vent realisert sine boligkjøp.
  • Befolkningen er i ferd med å bli eldre, og dermed blir det færre boligkjøpere.
  • Varslede endringer i boliglånsforskriften vil senke den maksimale kreditten for boliglån fra 80 prosent til 60 prosent og trolig stramme inn på nedbetalingstiden, hvilket betyr at boligkjøperne må stille med mer egenkapital.
  • Den økonomiske veksten i Spania vil bremse.
  • Nedgang i antall turister. Kanariøyene mister i år cirka 500.000 turister sammenlignet med 2017, viser prognosene, og det er ventet at nedgangen fortsetter i 2019.
  • Økende arbeidsledighet.
  • Etterspørselen etter boliger som kjøpes for å leies ut som ferieboliger vil dempes. Den siste tiden har disse angivelig utgjort 30 prosent av boligsalget. En ny regulering av ferieboligmarkedet som er på gang kan påvirke dette.

Venter en utflating av prisstigningen også

Fremveksten av ferieboligmarkedet har bidratt til prisstigningen, som har vært på nærmere 20 prosent det siste året. Ekspertene som Canarias 7 viser til tror at prisstigningen for boliger også vil flate ut i 2019, trolig fra høsten av.

I en årlig rapport om utviklingen i boligmarkedet som kom nylig, ber det internasjonale valutafondet (IMF) Spania om å holde et øye med prisutviklingen, og utvikle verktøy for å kontrollere prisstigningen hvis den blir for sterk.

I rapporten pekes det på at det er tidlige tegn på en svak overprising i 2017. Prisstigningen har imidlertid på langt nær har vært så sterk som under byggeboblen frem mot 2008, blir det understreket, og prisøkningen startet fra et lavt nivå.

Dessuten er det det ikke noen tydelige tegn på overprising, ifølge rapporten.

Viktig å ha verktøy for raske inngrep

Likevel mener IMF at det er av stor betydning at Spanias Bank får en verktøyboks til rådighet slik at de kan reagere raskt hvis prisstigningen blir for kraftig.

Ifølge IMF har boligprisene i Spania steget med cirka 15 prosent fra 2014 til 2017, men salget er drevet av den eksisterende boligmassen, ikke nye boliger som bygges, slik det var frem til byggeboblen sprakk i 2008.

En annen forskjell fra da er at det er færre spanjoler som eier boligene de bor i, 77 prosent nå mot 80 prosent for ti år siden. Flere enn før leier i stedet for å eie.

Tags