Turgåere risikerer bøter etter redningsaksjon på Tenerife

Sju unge tyskere og en slovak som gikk tur i Masca-ravinen på Tenerife på uværsdagen søndag 25. februar og måtte reddes, risikerer bøter på opptil 3000 euro.

Her blir turgåerne reddet med båt fra Masca-ravinen på mandag etter å ha overnattet ved stranden. Foto: Bomberos de Tenerife

Det var sendt ut varsler fra myndighetene om maksimal alarmberedskap for uværet, og folk var bedt om å holde seg innendørs.

Masca-ravinen er det området på Kanariøyene hvor det er flest ulykker med turgåere og gjennomføres flest redningsaksjoner hvert år.

Fikk hjelp av en gjeter

De åtte turgåerne som trosset advarslene og værmeldingene og vandret ned ravinen, ble sittende fast på stranden nederst i ravinen på grunn av flomvann, mye nedbør, sterk vind og høye bølger.

Gjengen fikk hjelp av en gjeter til å finne ly i et hus han har ved stranden, hvor de måtte overnatte fordi det ble ansett som for risikabelt å gjennomføre en redningsaksjon søndag kveld.

De fikk også mat av gjeteren, som uttaler til pressen at turgåerne tok en forferdelig stor risiko når de gikk tur i ravinen så sent på dagen, uten veiviser og i et område de ikke var kjent samtidig som det var varslet uvær.

Mandag morgen hadde bølgene dempet seg såpass mye at de kunne reddes med en småbåt og ble fraktet til Los Gigantes.

Se film fra redningsaksjonen.

Øyrådet kan gi bøter

Turgåerne kan bli ilagt bøter på opptil 3000 euro, uttaler representanter for brannvesenet til spansk presse.

Regionsregjeringen minister for territorialpolitikk, bærekraft og sikkerhet, Nieves Lady Barreto, uttalte på mandag at det er opp til øyrådet på Tenerife å bestemme om de skal bøtelegges, og at det ikke syns å være en irrasjonell beslutning.

Gjeteren uttaler til pressen at det går 800 vandrere i ravinen hver uke, og at det sjeldent er en uke uten en eller annen hendelse.

Stenger adgangen

Ordføreren i Buenavista del Norte, Eva García, godkjente på mandag en avgjørelse om å forby adgang til Masca-ravinen og stranden inntil været forbedrer seg, skriver avisen La Provincia.

For øyeblikket er det vanskelig å ta seg ned ravinen på grunn av faren for ras. Sperringer og forbudsskilt skal nå være satt opp. Gjenåpning for turgåere er avhengig av værutsiktene.

Mer vind, bølger og regn denne uken

I dag er det gult varsel fra værinstituttet Aemet for sterk vind på Tenerife, Gran Canaria, La Gomera, El Hierro og La Palma, og for bølger på de to sistnevnte øyene.

På onsdag 27. februar er det i tillegg gult varsel for bølger også på de andre Kanariøyene, og Aemet melder at en ny nedbørsfront kommer inn over Kanariøyene.

Den fjerde nedbørsfronten i år siden den siste uken i januar er varslet på fredag.

Tags