På vandring til Gran Canarias «meksikanske» landsby

Cercados de Araña er en søvnig, liten landsby utenfor allfarvei. Stemningen her minner mer om en gudsforlatt plass i Mexico enn turistøya Gran Canaria.

Av: Pål H. Gjerden og Emma Arthur redaksjonen@canariajournalen.no

Spesielt midt på dagen når alle innbyggerne har tatt siesta, og det eneste tegn til liv er en og annen vennlig hund som døser i veikanten, er dette en plass utenom det vanlige.

En kamvandring med panoramautsikt, kryssing av en av Gran Canarias største demninger, og en tur over et vidstrakt platå er noen av de andre høydepunktene på turen.

Til turen med bil eller buss

Med bosted i Arguineguin eller lenger vest, følg motorveien til den ender. Deretter kjør 10 kilometer langs GC-200 nordover Mogán-dalen til krysset med GC-605.

GC-605 følges så 23,5 kilometer til Ayacata. Fortsett herfra sørover drøyt 5 kilometer  langs GC-60 til Cruz Grande.

Parker på den lille parkeringsplassen til høyre rett etter veiskjæringen. Det er også plass til noen biler på den andre siden av skjæringen.

Fra Maspalomas, Playa del Inglés og andre plasser videre østover, følg GC-60 opp Fataga-dalen, forbi San Bartolomé de Tirajana til Cruz Grande, som ligger 6 kilometer vest for San Bartolomé.

Med buss, ta rute 18 fra Maspalomas og Playa del Inglés til Cruz Grande.

Lett start

Følg veien til venstre sørover på vestsiden av veiskjæringen langs turrute S-60, som følges fram til platået vest for Chira-reservoaret.

Ignorer grusveien til høyre etter få meter, og 50 meter senere, gå til venstre i neste kryss.

Flott kamvandring

Etter 1,5 kilometer svinger kjerreveien krapt til venstre etter at toppen av en liten rygg er passert ved Degollada del Dinero. Ta her til høyre på en sti ned gjennom spredt furuskog.

Denne veksler mellom sør- og nordsiden av fjellryggen. Mot sør og øst er det panoramautsikt over den øde Pilancones-dalen.

I vest løper blikket over platået mellom Chira- og Soria-reservoarene mot de øde fjelltoppene i naturreservatet Pajonales.

Lenger mot sørvest er den karakteristiske, flate toppen til Montaña Tauro godt synlig.

Rett utfor

Etter 5 kilometer munner stien ut på en kjerrevei som følges bratt ned mot høyre. Etter en drøy kilometer, ta til høyre i et kryss langs en grusvei.

Etter at et høyt nettinggjerde på toppen av en lav steinmur tar slutt, gå krapt til venstre ned mot demningen.

Trygg spenning

Gangveien over den 250 meter brede demningen er vid og omgitt av høye murkanter.

Stopp derfor gjerne for å beundre utsikten ned den smale kløften mot sør, eller mot de sentrale fjellene som hever seg opp over nordenden av reservoaret.

Kort «levadavandring»

Etter demningen går ferden videre langs en gammel vannkanal et par hundre meter. Uten rennende vann er det nok litt drøyt å si at dette virkelig minner om Madeira.

Når kanalen ender, går ruten opp mellom busker mot sørvest til toppen av åsryggen.

Over sletten

Nå har landskapet totalt endret karakter. Idet turrute S-60 forlates, går ferden videre mot nord langs en smal grusvei, over bølgende sletteland på platået mellom Chira- og Soria-reservoarene.

I nord reiser de sentrale fjellene sør for Pico de las Nieves seg dramatisk mot horisonten.

Til Mexico

Etter 1,5 kilometer, hold mot høyre i et kryss. Underlaget blir asfalt når det bærer forbi nordsiden av reservoaret og inn mellom den spredte bebyggelsen som utgjør Cercados de Araña.

I et vidt kryss, fortsett på veien til venstre for en husklynge.

Valgets kvaler

Når «hovedveien» GC-604 påtreffes etter 300 meter er det på tide å gjøre et valg. Med forbehold om at begge barene fortsatt er åpne, står valget mellom Bar Mercy 80 meter til venstre, eller Bar Vista Alegre 100 meter til høyre.

Ruten videre går uansett mot venstre, så Bar Mercy har utvilsomt bedre odds på papiret. Men Vista Alegre er vår personlige favoritt, med preg av en landsens meksikansk bodega.

Farlig rolig stemning

Et par flasker øl og den rolige stemningen kan fort føre til at tiden flyr. Sikker bra for stressede nordmenn. 

Hvis det er blitt for sent og solen nesten har gått ned, er eneste returalternativ er å be barbetjeningen om å ringe etter taxi. Det kan bli litt dyrt. Nærmeste taxiholdeplass befinner seg i San Bartolomé.

Mangelfullt bussrutenett

Hadde dette vært Tenerife, ville det vært bussforbindelse minst 4-5 ganger om dagen tilbake til sivilisasjonen. Generelt sett er det bussforbindelse til mange flere små avkroker på naboøya enn her på Gran Canaria.  

Men det er en mager trøst hvis man skulle stå fast her ved solnedgang.

Stort sett oppoverbakke hjemover

Fra Bar Mercy må GC-604 følges 700 meter nordover til den første krappe venstresvingen.

I utgangen av svingen følg en bred gammel ferdselsvei som slynger seg opp mot høyre.

Etter 250 meter går denne over i en smal kjerrevei som ved en varde forlates på en sti mot høyre drøyt 100 meter senere.

Øde i Plata-dalen

I spredt furuskog bærer det opp Plata-dalen. En kjerrevei følges et kort stykke før stien fører videre opp til høyre for et stort, gult hus.

Skogen tar slutt før stien krysser et bekkefar omgitt av høyt siv, og fører under en kampestein. Rundt 20 minutter senere, kom tilbake til utgangspunktet på Cruz Grande.

Totalt gangtid godt over fire timer, distanse drøyt 15 kilometer. Høydeforskjell over 800 meter i stigning.

Detaljert rutebeskrivelse, inkludert nøyaktige tids- og avstandsangivelser underveis finnes i vår bok Gran Canaria Fotturguide (3. utgave).

I boken finnes detaljerte kart med høy kvalitet og stor målestokk, samt andre flotte bilder. Her er også tatt med nøyaktig beskrivelse av adkomst med buss eller bil.

For de som ønsker turer i nærheten av kystlinjen i sør se vår tidligere utgitte bok Gran Canaria Sør Fotturguide.

Vel verdt en biltur

Cercados de Araña og Chira-reservoaret er vel verdt å besøke for turister på biltur.

Følg kjørerute som beskrevet ovenfor. Fra Cruz Grande fortsett 2,5 kilometer vestover til krysset med GC-604 på Paso Heradura og sving til venstre.

På vei til Cercados de Araña er det flott utsikt ned mot landsbyen og over hele Chira-reservoaret.

Barstopp obligatorisk

Selv sjåfører bør ta seg en kopp kaffe i den rustikke Bar Vista Alegre.

Kjør deretter et par hundre meter sørover og følg skilt til høyre som viser vei til San Juan kirken og «centro urbano».

Ingen storby

Det siste er rimelig pretensiøst siden antall hus i «sentrum» nesten kan telles på to hender.

Etter 50 meter, sving til venstre langs andre smale asfaltvei. Denne fører opp til den lille kirken som ligger idyllisk til på en høyde.

Ta gjerne en strekk på beina på det pittoreske torget rundt kirken.

Demningen neste stopp

Returner til hovedveien og fortsett 2 kilometer sørover oppe over østsiden av Chira-reservoaret.

Parker på en gruslagt plass til høyre for veien ved en furulund et kort stykke før demningen. Herfra er det flott utsikt over reservoaret og opp mot de sentrale fjellene.

Gå 50 meter videre langs veien, og ned til høyre. Ta en rusletur på gangveien over den 250 meter brede demningen som er bygd tvers over en smal kløft.

Veikartet forteller ikke sannheten

På dårlige veikart fører veien GC-604 fra krysset med GC-60 på Paso Heradura forbi Chira-reservoaret og helt ned til El Tablado og Maspalomas.

Formelt sett er dette korrekt. Men ikke la deg lure. Asfalten tar brått slutt noen meter sør for demningen.

Videre venter en svært smal og humpete grusvei som på en halsbrekkende måte klorer seg fast i fjellsiden under høysletten Llanos de Santidad. Først 12 kilometer senere blir det igjen mulig å få asfalt under dekkene.

Men selv de neste 15 kilometrene ned til El Tablado er ingen rute å anbefale for nybegynnere.

Veien er mange plasser så smal at to biler ikke kan møtes uten at en må rygge tilbake til nærmeste møteplass.

De som ikke kjører en liten firehjulstrekker eller ønsker å riste i stykker girkassa, må nok derfor belage seg på å returnere samme vei til krysset med GC-60. Returen tilbake til sørkysten går samme vei som på vei opp.

Fin runde for syklister

Sykkelturen vi kan by på denne uke er flott, men det er i stor grad en repetisjon av en sykkeltur fra forrige artikkel.

Fra parkeringsplassen ved dammen, følg grusveien videre en kilometer til et kryss på 950 meters høyde. Ta her til venstre.

Det bærer bratt oppover snaut 2,5 kilometer til et skar på toppen av fjellryggen. Til venstre fører en avstikker på ca. 3,5 kilometer tur/retur til toppen av Morro de Hierba Huerto på over 1300 meters høyde.

Dette anbefales på det sterkeste for de som har nok krefter og tid.

Øde høyslette

Fra krysset fortsetter turen sørover langs Llanos de Santidad, der det ikke finne noen bebyggelse. Ignorer noen få veier som tar av til venstre eller høyre.

I et tydelig kryss etter 4 kilometer  er viktig å holde krapt til høyre. 4 kilometer etter dette, kom til et kryss nedenfor et småbruk.

Mot venstre fører veien ned til Maspalomas og blir asfaltert etter et par hundre meter.

Hyllevei

Returen går imidlertid rett fram. Etter halvannen kilometer går ruten langs den stupbratte fjellveggen som er som skåret ut av den vertikale vestsiden av Llanos de Santidad.

Mot vest befinner bunnen av Arguineguin-dalen seg nesten 700 høydemeter lavere ned.

Bortgjemt reservoar

Turen går så høyt oppe over Escusabarajas-reservoaret og fører opp til et kryss på toppen av en åsrygg ved Degollada Blanca 6,5 kilometer senere.

Ta her til krapt til høyre og følg grusveien gjennom spredt furuskog snaut 4,5 kilometer tilbake til krysset passert 1 kilometer etter starten.

Total distanse litt over 30 kilometer, høydeforskjell over 600 meter i stigning.

Fotturserie fra Gran Canaria
Fotturguide Gran Canaria

Frifot Forlag har gitt ut en 3. utgave av en vandreguide med fotturer på Gran Canaria. Forfatterne av boken skriver hver uke i høst og vinter artikler om fotturene for Canariajournalen.no.

Artiklene har også forslag til turer med bil og sykkel.

Boka er skrevet av Pål H. Gjerden og Emma Arthur, begge erfarne turgåere. Arthur er også turleder for Stavanger Turistforening og kvalifisert Eco-turguide.

Tags