Vinteren 2016-2017 var litt kaldere og mye tørrere enn normalt

I perioden fra 1. desember 2016 til 28. februar 2017 var litt kaldere enn normalt på Kanariøyene. På Tenerife, Gran Canaria og La Gomera kom det under halvparten så mye nedbør som normalt.

Kartet viser avvikene i nedbør i Spania i vinter. 100 er normalverdien. Kanariøyene er nede til venstre. Ill: Aemet

I Spania totalt lå gjennomsnittstemperaturen i vinterperioden på 8,5 grader, 0,6 grader over det normale, viser statistikker som er presentert i dag av det statlige, spanske værinstituttet Aemet.

Dermed var det den trettende varmeste vinteren siden 1965, og den fjerde varmest i dette århundret etter vintersesongene 2015-2016, 2000-2001 og 2007-2008.

Null til en grad lavere

På Kanariøyene lå temperaturen mellom null og én grad lavere enn normalt, men det var stor variasjon mellom forskjellige områder på øyene. I lavlandet var det stort sett litt varmere enn normalt, og i fjellområdene litt kaldere.

I desember varierte temperaturavvikene mellom pluss én og minus én grad i de forskjellige sonene på Kanariøyene.

Januar var kaldere enn vanlig på det spanske fastlandet og Balearene. På Kanariøyene var temperaturavvikene omtrent som i desember.

Februar var varm på fastlandet og Balearene, og i gjennomsnitt rundt én grad kaldere enn normalt på Kanariøyene.

Over 28 grader på Kanariøyene i vinter

De høyeste temperaturene i Spania i vinter ble målt på Kanariøyene tidlig i desember og i midten av februar.

På Tenerifes sørlige flyplass ble det målt 28,3 grader den 17. februar, flyplassen på Fuerteventura hadde 28,3 grader 2. desember, og flyplassen på Gran Canaria 27,6 grader den 3. desember. Andre steder på øyene ble det målt enda høyere temperaturer i løpet av vinteren.

Spanias laveste vintertemperatur hadde Puerto de Navacerrada den 18. januar. Der ble det målt minus 13,8 grader.

Svært lite nedbør

Kanariøyene hadde samlet sett under tre firedeler av normal nedbørsmengde i vinter, og under halvparten av det normale for referanseperioden 1980-2010 på Tenerife, Gran Canaria og La Gomera.

I Spania samlet sett kom det 20 prosent mindre nedbør enn normalt. Den gjennomsnittlige nedbøren i vinter var 160 millimeter.