Kjøligere julevær kan ventes på Kanariøyene

Glem ikke varme klær hvis du reiser til Kanariøyene i julen. For julaften melder det statlige værinstituttet Aemet temperaturer ned i rundt elleve grader om natten selv i de normalt varmeste områdene på Kanariøyene.

Det blir neppe snø på Gran Canaria i julen, slik som det var i Ayacata (bildet) i februar 2016, men det kan bli litt småkjølig mange steder, særlig om kveldene. Foto: Tejeda kommune

2017 ligger an til å bli ett av de tre varmeste årene og det nest tørreste året siden 1965, ifølge fersk informasjon fra værinstituttet Aemet.

Flere måneder i år har gjennomsnittstemperaturen ligget 1-2 grader over det normale, ikke minst i september, oktober og november.

Blant de tre varmeste årene

Hadde denne temperaturttrenden fortsatt i desember, ville det blitt det varmeste året siden 2017, men første halvdel av desember har det vært omtrent som normalt, og den siste halvdelen ser ut til å bli litt kaldere enn normalt for referanseperioden 1981-2010.

Fra i dag til 25. desember viser værmeldingene at temperaturen stort sett vil ligge under eller på det normale både natt og dag.

Det er særlig Tenerife, Lanzarote og Fuerteventura som får det litt kaldere enn det pleier å være i desember.

Elleve grader i Mogán

I Mogán sørvest på Gran Canaria, det området som er kjent for å ha det varmeste og mest stabile klimaet gjennom året i Spania, er det meldt 11-12 grader som laveste nattetemperatur og 20 grader om dagen fra 22. til 27. desember.

Dog kan det fortsatt bli godt og varmt i solsteiken, men det er meldt vind fra sør og sørøst, en kald vind som kommer fra Vest-Afrika, og da vil vinden trolig merkes godt også her, hvor det normalt er lite vind.

Nede ved kysten kan det ventes opptil et par grader høyere temperatur.

Tre grader i Tejeda

I Vega de San Mateo, som ligger høyt oppe i fjellene nord på Gran Canaria og er ett av de kaldeste områdene på øya om vinteren, er det meldt 4-5 grader om natten og 13-14 om dagen.

I Tejeda, en annen høyfjellskommune på Gran Canaria, er det meldt helt ned i tre grader om natten. For hovedstaden Las Palmas i nord meldes det 14-16 om natten og 19-21 om dagen.

Ligger an til å bli en varm vinter

26. og 27. desember er det utsikter for at det kommer en nedbørsfront over alle Kanariøyene. Det betyr at det er stor sannsynlighet for snø på Spanias høyeste fjell, Teide på Tenerife.

Sesongvarselet fra Aemet tyder for øvrig på at vinteren vil bli varmere enn normalt over hele Spania, og med nedbør omtrent som normalt.

Tags