Kanariøyene har hatt tidenes varmeste høst

Denne høsten har vært eksepsjonelt varm på Kanariøyene, den varmeste hittil i historien siden temperaturregistreringene startet og dessuten den mest nedbørfattige på 30 år.

Det har vært rekordvarmt på Kanariøyene i høst. Foto: Gran Canarias turistråd

Det er også ventet at temperaturen vil ligge cirka én grad høyere enn normalt i vinter, ifølge det statlige værinstituttet Aemets direktør i Santa Cruz de Tenerife, Víctor Quintero, som informerte om dette på en pressekonferanse i dag.

Høytrykk har blokkert stormer

Høstværet har vært preget av et intenst høytrykk som har ligget lenger nord enn normalt og har blokkert antisykloner ved Azorene slik at uvær og kaldfronter ikke har nådd Kanariøyene.

Et høytrykk over Sahara har fungert som en vegg som har hindret stormer som har oppstått vest for Kanariøyene i å nå øygruppen.

Et interessant opplysning fra Aemet er at høytrykket over Sahara, som har holdt stormer fra vest borte, kan ha bidratt til at det har kommet mer svevestøv i form av sand (calima) inn over Kanariøyene enn normalt.

1-2 grader over normalen

 Årets fire siste kvartal har vært fra svært til ekstremt varmt stort sett over alt på Kanariøyene, med 1-2 grader over det normale for referanseperioden 1981-2010.

 I september var gjennomsnittstemperaturen 23,2 grader, 0,3 over det normale, i oktober 22,9 grader, 1,6 over det normale, og november var den nest varmeste gjennom tidene med et gjennomsnitt på 20,2 grader, 1-2 grader over normaltemperaturen.

Temperaturene har ligget høyt praktisk talt hver dag gjennom hele 2017.  Santa Cruz de Tenerife har hatt den varmeste høsten på 97 år, og flyplassen nord på øya har tangert varmerekorden fra 1983.

Veldig lite nedbør

Nedbørsmengden i høst har ligget 72 prosent under det normale for sesongen.

På La Palma, Lanzarote, Fuerteventura og El Hierro har det vært omtrent som normalt, men Tenerife, Gran Canaria og La Gomera har fått uhyre lite nedbør.

Spår en varm vinter

For vintermånedene regner Aemet det for 40-50 prosent sannsynlig at temperaturen vil ligge opptil en grad høyere enn normalt.

Nedbøren er ventet å bli som normalt. Mot utgangen av året, rundt den 29. desember, venter Aemet at det vil komme en nedbørsfront fra vest inn over Kanariøyene.

Tags