Tunnel på den nye veien til La Aldea er ferdig utgravd

Den første tunnelen i fase 2 av den nye hovedveien som bygges til La Aldea vest på Gran Canaria, er ferdig utgravd.

En fornøyd arbeidsgjeng feirer gjennomslaget av tunnelen. Foto: gobcan

Den nye tunnelen heter Guguillo, og er 600 meter lang, skriver Kanariøyenes departement for offentlige arbeider, transport og boliger i en pressemelding.

Tunnelen skal knyttes til en bro som skal bygges over El Risco-ravinen mot Agaete, og med La Aldea-tunnelen, som ble åpnet i 2017.

I alt skal det graves ut åtte tunneler i fase 2 av veiarbeidene.

Budsjettet for fase 2 av veibyggingen er på over 152 millioner euro. Arbeidet skal ta 65 måneder.

Det videre arbeidet i tunnelen består i å sikre taket, og lage veibanen. Denne blir 14 meter bred, og får to kjørefiler i retning mot La Aldea, og én i retning mot Agaete.

Den ene kjørefilen er for saktegående trafikk i en del av tunnelen hvor det er en stigning på over 4,5 prosent på det meste.

Den nye veiseksjonen som bygges blir 8,5 kilometer lang, og erstatter den nåværende veien GC-200, som er svært rasfarlig. 70 prosent av strekningen skal gå i tunneler.

Den første veiseksjonen ble fullført i 2017.

To parallelle tunneler gjennom Faneque-massivet, med et løp i hver kjøreretning, blir de lengste på strekningen. Hver av tunnelene får en lengde på 2100 meter.

1700 meter av de to tunnelene har hittil blitt utgravd. Det er ventet at tunnelene vil være ferdig utgravd innen utgangen av året.

Arbeidet har også startet med å grave ut to andre tunneler ved Guayedra-ravinen.

Veiarbeidene pågår døgnkontinuerlig hver dag i uken.

Det er brukt både boring, hakking og sprengninger i arbeidet. 

Under utgravingen kom arbeiderne over fossiliserte trær som kan være over 50 000 år gamle, og skal dateres nøyaktig med vitenskapelige metoder.

Dette er trolig de eldste vekstene som er oppdaget på Kanariøyene.