Innfører psykologisk test av taxisjåfører sør på Gran Canaria

San Bartolomé de Tirajana kommune sør på Gran Canaria vedtok på tirsdag enstemmig at nye drosjesjåfører må gjennomgå en psykoteknisk test før de kan få lisens.

Drosjer på en holdeplass i Maspalomas, Gran Canaria. Foto: Ayuntamiento de San Bartolome de Tirajana

Dette gjelder taxisjåfører som skal frakte passasjerer i turistområdene Maspalomas, Meloneras, Playa del Inglés, San Agustín og resten av kommunen.

Vurderer adferdsevner

Hensikten med å innføre testen er å vurdere taxisjåførenes evner når det gjelder adferd overfor brukerne av taxitjenesten, og å opprettholde kvaliteten i turismen.

Canariajournalen.no og Aftenposten skrev i februar om to unge, norske  småbarnsmødre som hevdet å ha blitt utsatt for en ekstremt voldelig oppførsel fra en taxisjåfør fra denne kommunen.

Egenskaper og temperament

Psykotekniske tester er prøver som blir gjort for å finne ut om en person passer til et bestemt yrke. 

Testene er basert på at en grunnleggende forutsetning for om et menneske passer i yrket er en kombinasjon av egenskaper og temperament i tillegg til ferdigheter.

Derfor kombineres ofte rent psykologiske undersøkelser med en  personlighetsstudie med intervjuer, projektive tester og spørreskjemaer om personlighet.

Tilleggstest

Kommunen skal ikke selv utføre testene, det blir satt ut til «teknisk ekspertise» utenfor kommunen, skriver kommunen i en pressemelding.

Den psykotekniske testen for drosjesjåfører i kommunen kommer i tillegg til tester som skal vise sjåførens kunnskap om historie, kultur og skikker i kommunen.

Dessuten kjennskap til offentlige veier, turistattraksjoner, steder for fritidsaktiviteter, kommunale kontorer, offentlige sentre, store hoteller, sykehus, kultursentre og sentre som tar seg av borgernes sikkerhet.

I tillegg skal de vise at de kjenner den mest direkte ruten for å nå reisemålet.

Flere endringer i forskriftene

Andre betydelige endringer i forskriftene som regulerer offentlig persontransport og taxitjenester i kommunen ble også vedtatt.

Amatørradioer i drosjene blir nå forbudt fordi de kan gå ut over personsikkerheten og kvaliteten på tjenesten. Installasjon av dvd-spillere og spillkonsoller skal autoriseres.

Tolvårsgrense innføres

Videre skal bilene ut av taxitjeneste når de passer tolv år, og biler som det byttes til må ikke være eldre enn fem år. Tolvårsgrensen gjelder ikke biler som er i drift før det nye regelverket trer i kraft.

Regelverket tillater biler som er tilrettelagt for frakt av 7-8 funksjonshemmede. Hybridbiler er et godkjent alternativ.

Kjøretiden skal ikke være over 40 timer per uke.

Tags