Kamerasvindlerne på Gran Canaria slo til igjen

For en uke siden ble nok en nordmann lurt til å betale svimlende summer for billig kamerautstyr på Gran Canaria.

Liv Kristiansen ble rundlurt i en butikk på Gran Canaria og tapte over 9000 kroner. Foto: Privat

Liv Kristiansen, som bor et stykke sør for Oslo, ble lurt til å betale 1090 euro for et dårlig videokamera, et simpelt nettbrett og en kikkert av tvilsom kvalitet.

Dette skjedde i en såkalt ”basarbutikk” som ligger ved stranda i Puerto Rico, og tilhører samme lille nettverk av butikker hvor et stort antall nordmenn er svindlet på samme måte.

Canariajurnalen.no skrev 26. januar om Åsmund Johannes fra Voss, som ble lurt i en av disse butikkene i desember. Vossingen klarte å få et brukbart oppgjør til slutt.

Tilbudt kamera til 10 euro

Liv Kristiansen har vært på Gran Canaria ti ganger. Den siste gangen ble hun rundlurt.

– Jeg var på ferie i Puerto Rico og hadde en fin dag på stranda den 5. februar. Da jeg ruslet alene bortover brygga i retning mot Amadores, lokket en ung gutt meg inn i butikken, sier Kristiansen til Canariajournalen.no.

Der ble hun vist et videokamera som hun kunne kjøpe for ti euro.

– Jeg hadde akkurat kjøpt meg et dyrt kamera i Norge, men jeg tenkte ok, jeg kjøper det til mitt barnebarn, forteller hun.

10 euro ble 245 euro

Kristiansen tok fram en 10 euro-seddel, men ekspeditøren insisterte på at hun skulle betale med kort. Det gikk hun med på. På kortkvitteringen sto det imidlertid 245 euro.

– Det stusset jeg veldig på, men fikk ikke noe svar. I stedet kom det en annen mann ut fra bakrommet og ville selge meg et enda bedre kamera.

Til slutt sto det tre mannfolk rundt Kristiansen og ville prakke på henne minnebrikke i tillegg til kameraet.

– Det kjøper jeg i Norge, ta det ut, sa jeg. Men det ville de ikke. Jeg følte meg veldig, veldig presset, jeg ville bare ut av den butikken.

Sluttregning: 1090 euro

Handelen endte med at Kristiansen fikk med seg et nettbrett og en kikkert for å ”bøte på skaden” i tillegg til videokameraet, et HDLG JK 1400. Dette er samme kameramerke som er brukt til å svindle nordmenn tidligere. Verdien på kameraet er under 50 euro.

Kristiansen ble først vist et Sony-kamera i butikken, og hun trodde det var dette merket hun kjøpte.

Til alt overmål måtte hun bruke kredittkortet tre ganger: Først for kameraet, så minnebrikkene, og til slutt nettbrettet og kikkerten.

Betalinger på 450 og 245 euro gikk ifølge bankutskriften til Jai Om Sai Souvenir Ele, og 395 euro gikk til Fair Deal II, totalt 1090 euro.

Klikk her for å se flere bilder av svindelvarene og kvitteringer.

Samme bande

Andre butikker som lesere av Canariajournalen.no er blitt lurt av er Fair Deal, Jai Sai Ram Souvenir, Jai Shree Om Souvenir og Jai Krishna Souveniers & Electronic.

Alle disse butikkene ligger i Puerto Rico og Puerto de Mogan, og kortleseren vandrer etter det Canariajournalen.no har brakt på det rene mellom de ulike butikkene.

Butikkene er registrert på tre forskjellige personer med samme etternavn. Canariajournalen har ikke lyktes i å få kontakt med noen av disse for en kommentar.

Uhyggelig

– Jeg er irritert, rystet og lei meg for at jeg ble lurt så forferdelig. Det var en uhyggelig opplevelse. Jeg mener jeg er rimelig oppegående, og jeg er så frustrert over at de kan være så sleipe og utspekulerte, sier Kristiansen.

Kristiansen og hennes mann vurderte å gå tilbake til butikken for å få ordnet opp i saken, men følte at de ikke ville komme noen vei. På lørdag dro de hjem fra Gran Canaria.

Ekteparet har vært på Gran Canaria ti ganger, og har aldri opplevd noe lignende tidligere.

Nå har de kontaktet forbrukerkontoret i Mogán kommune via epost for å få hjelp.

Mange nordmenn blir svindlet på Gran Canaria

Canariajournalen.no har fått informasjon fra en lang rekke nordmenn som er svindlet i butikkene som er omtalt i denne artikkelen og i butikker på Tenerife.

 Ragnar Wiik, direktør for forbrukerorganisasjonen Forbruker Europa i Norge, bekrefter å ha mottatt henvendelser på svindel fra butikker på Gran Canaria.

– Det er typisk fotobutikker hvor det enten manipuleres med produkter eller skapes forvirring rundt bruk av betalingskort, og at det legges til flere siffre ved betalingen. Mest er det eldre kunder som ikke har helt kontroll på terminalbruk og lignende som opplever dette. I det hele tatt er det nok relativt mange nordmenn som opplever å ha blitt lurt på Gran Canaria, sier han.

Bankkvitteringen

Bankkvitteringen viser at Visa-kortet til Liv Kristiansen er trukket tre beløp til to forskjellige butikknavn, men i samme butikk.

Er du blant de uheldige som er utsatt for svindel eller forsøkt svindlet på en eller annen måte på Kanariøyene?

Tips oss på: 

redaksjonen@canariajournalen.no

eller i meldingsboksen på Facebook. 

Her får du hjelp

Hvis du er blitt svindlet i utlandet, kan du kontakte Forbruker Europa, som hjelper deg gratis.

Du kan også prøve å få tilbake penger fra kredittkortselskapet eller banken, men dette kan være vanskelig hvis du har signert for betalingen. 

Kontakt politiet

Blir du svindlet, kan det uansett lønne seg å politianmelde det på stedet. Enkelte har også fått hjelp på Mogan kommunes forbrukerkontor (O.M.I.C.) i Arguineguin.

Turistkontoret i Puerto Rico anbefaler at du truer med å gå til politiet hvis du er svindlet eller blir forsøkt svindlet.

Et triks som også kan fungere er å si at du ikke er turist, men fastboende på Gran Canaria. Svindlerne sikter seg nemlig inn mot utenlandske turister som er på ferie og ikke orker å bruke den korte ferietiden på å kontakte politi eller andre instanser.

Hvis de tror at du bor i området, anser de faren for å bli tatt for svindel som betydelig større.

Kjøp trygt

På Kanariøyene er det tryggest å kjøpe kamera og annet elektronisk utstyr i kjente, etablerte butikker eller butikkjeder som for eksempel Visanta, El Corte Ingles, Worten og Media Markt.

Tags