Nordmenn blir rundlurt i kamerasvindel på Gran Canaria

Utspekulerte butikkinnehavere i turistbyene Puerto Rico og Puerto de Mogan sørvest på Gran Canaria lurer norske turister til å betale svimlende overpris for elendige videokameraer.

Åsmund Johannes fra Voss hevder at han ble svindlet i Puerto de Mogan til å betale en grov overpris for videokameraet han holder i hånden. Den påståtte svindelen skal ha skjedd i en butikk som ligger bakenfor parkering forbudt-skiltet på bildet. Foto: Privat

Gjennom flere år har en rekke nordmenn blitt lurt til å betale flere tusen kroner for videokameraer av ukjent merke som ikke er verd mer enn noen få hundrelapper.

Selgerne oppfører seg ofte svært truende og aggressivt.

Klikk her for å se flere bilder av svindelkameraene og kvitteringer.

40 euro vokste til 415 euro

Pensjonisten Åsmund Johannes fra Voss ble rett før jul trikset og lurt til å betale 415 euro for et videokamera og en kikkert som skulle koste 40 euro.

Butikken har ingen synlige navneskilt, og ligger i hovedgaten som fører ut mot piren i Puerto de Mogan.

– Jeg var egentlig ikke interessert i videokamera, men butikkpersonalet dro meg i armene inn fra gaten da jeg kom gående fordi de ville vise meg noe, som de sa, selv om jeg høylytt fortalte at jeg ikke var interessert.

– Det viste seg at de ville tilby meg et videokamera for 30 euro, og en kikkert for 10 euro, forteller han.

Aggressive metoder

Ekspeditørene presset hardt på, ifølge nordmannen. Flere ganger prøvde han å reise seg for å gå fra stolen han var blitt trykt ned i, men ble dyttet tilbake.

Til slutt ga han etter for å bli ferdig med saken og komme seg ut, og slo til på 40 euro-tilbudet.

Da han sjekket beløpet på betalingskvitteringen rett etter å ha betalt med kredittkort, oppdaget han at det var belastet med hele 415 euro.

– Ekspeditøren skjulte beløpet med en finger da jeg skulle signere.

Det skulle jeg så klart ha reagert på, men i den opphetede situasjonen kom jeg til å signere likevel, og det angrer jeg bittert på i dag.

Prøvde å få tilbake penger

Vossingen tok straks affære og forsøkte å få omgjort kjøpet og få pengene tilbake, men butikkpersonalet var motvillige.

– De nektet å gi meg pengene tilbake, og ble temmelig hissige. Jeg ble også forbannet. Det ble mye roping og bråk utenfor butikken, og folk strømmet til for å se hva som sto på, sier han.

Da Åsmund Johannes nektet å gi seg, ba ekspeditørene ham komme tilbake dagen etter.

Da skulle sjefen for butikken være på plass. Det gikk nordmannen med på.

Grinete butikksjef

Da han kom tilbake neste dag, var ikke sjefen på plass. Butikkbetjeningen ringte da opp mannen, og etter en tid dukket han opp, og de var tre mot en.

– Sjefen var ganske grinete da han kom, visstnok fordi han hadde måttet kjøre helt fra Maspalomas. Forhandlingene begynte ganske kvast, sier nordmannen.

Den norske pensjonisten ville ikke gi seg, til tross for overmakten. 

Etter mye ståhei prøvde han til slutt å levere tilbake varene og forlate butikkene.

Men det gikk heller ikke. Tre ganger kom butikksjefen løpende etter ham og prøvde å henge varene over skulderen hans, forteller han.

Fikk over halvparten tilbake

Stemningen endret seg først da han fortalte butikkpersonalet at han bor i Puerto de Mogan, og ikke var på kortidsferie, og i tillegg truet med å tilkalle politi.

– Da ble sjefen straks litt mer medgjørlig. Han ble tydeligvis redd for å havne i saksa, sier Åsmund Johannes.

Butikksjefen tilbød ham å betale tilbake 50 euro av beløpet. Da vossingen avslo, økte han beløpet flere ganger.

Først da beløpet kom opp i 170 euro, tok vossingen motvillig imot for å komme ut av butikken.

La med svindyr kameraveske

Pengene ble betalt tilbake i kontanter. Først da fikk Åsmund Johannes en kvittering på varene, hvor det ble ført opp et fradrag på 170 euro fra de opprinnelige 415 euroene. Denne kvitteringen måtte han signere.

På kvitteringen står en kameraveske av simpel kvalitet og en minnebrikke på 8 gigabyte oppført med 130 euro i tillegg til kameraet  og kikkerten.

Dette er varer han sier at han ikke hadde bedt om da kjøpet ble gjort, men som ble levert med likevel, uten at det ble sagt at det skulle koste noe ekstra.

Gir seg fortsatt ikke

Sluttregningen for kameraet, kikkerten, kameraveska og minnebrikken endte på 255 euro.

Vossingen er langt ifra fornøyd, og vil ha tilbake hele beløpet. Han har ingen planer om å ta kameraet i bruk.

– Jeg gir meg ikke med dette, de skylder meg fortsatt penger, og det har jeg sagt klart ifra om. Nå vurderer jeg politianmeldelse, tordner vossingen. 

Obs på svindlere, lurt likevel

Pensjonisten fra Voss har overvintret i Puerto de Mogan de siste åtte årene, og har tidligere ikke blitt utsatt for svindel.

I dag ergrer han seg over at han i vanvare kom til å signere uten å se på beløpet.

– Jeg har aldri før latt meg lure av slike triks, og er oppmerksom på at det fins en del svindlere der det er mange turister, men denne gangen gikk jeg rett i fella likevel av en eller annen grunn.

Mange er blitt lurt

Åsmund Johannes er langt ifra det eneste offeret som er utsatt for kamerasvindelen, eller er blitt forsøkt svindlet.

Canariajournalen.no har mottatt informasjon fra flere nordmenn som angivelig har blitt svindlet i denne og et par andre butikker som ligger i Puerto de Mogan og Puerto Rico.

Svindelen har pågått minst siden 2009, etter det Canariajournalen.no har tatt rede på. Dette blir bekreftet av turistkontoret i Puerto Rico.

Slik går svindlerne fram

Alle de aktuelle butikkene selger kamera og har omtrent det samme utvalg av en rekke andre smågjenstander, og de ser temmelig like ut.

Svindelen blir stort sett gjennomført på samme måte, med noen variasjoner:

  • Du blir forespeilet et videokamera som du skal betale 30-50 euro for. Ofte blir du utsatt for et voldsomt salgspress fra flere personer samtidig.
  • Hvis du takker ja til tilbudet, enten fordi du synes det er et bra kjøp, fordi du føler deg truet av personalet og vil slippe ut av butikken, eller av ren og skjær utmattelse, blir du lurt til å betale flere hundre euro.
  • Dette skjer ved at butikkpersonalet slår inn et betydelig høyere beløp enn avtalt i betalingsautomaten, og skjuler beløpet når du skal signere betalingen.
  • Hvis du betaler kontant, kan du bli lurt til å skrive under på en kvittering med et høyere beløp enn det som er avtalt.

Varierer framgangsmåten

En annen variant er å pakke med kameraveske og minnebrikke som du ikke har bedt om å få, og som blir oppført i kvitteringen med svært høye beløp i forhold til verdien – dette for å legitimere overbetalingen i forhold til kameraprisen.

Den tredje varianten er at du kjøper et dyrere kamera av kjent merke, for eksempel Sony.

Betjeningen pakker kameraet og kvitteringen i en bæreveske, men når du kommer hjem viser det seg at de har lurt et billig HDLG-kamera ned i vesken i stedet, og at det er dette kameraet som er oppført på kvitteringen.

Hissig ekspeditør

John Petter Aambakk fra Stranda ble lurt på samme måte i mai i fjor i en annen butikk i Puerto de Mogan som ligger i havneområdet like i nærheten av båtslippen.

– Det startet med at de ville selge meg et videoapparat til 35 euro, noe jeg takket nei til. Etter litt masing ga jeg etter og ga fra meg 50 euro som ekspeditøren gikk i kassa med, sier han til Canariajournalen.no.

Ekspeditøren kom tilbake uten vekslepenger og tok Aambakk med lenger inn i butikken. Der skulle en ekspert angivelig sette ham inn i bruken av kameraet.

– Etter fem minutter forstod jeg at dette var bare tull, og at han var ute etter å selge meg et helt annet kamera. Dette sa jeg fra om, og han ble lyn forbannet, sier Aambakk.

Ubrukelig kamera

Han forlangte å få pengene tilbake, men fikk beskjed om at han bare kunne glemme det. Da han var på vei til å gå, ble han stoppet og fikk beskjed om at de skulle ordne opp i saken.

Det endte med kjøp av kamera til 1600 kroner. Ekspeditøren slo inn et annet beløp på terminalen enn det de var blitt enige om.

– Kameraet jeg kjøpte er nesten ubrukbart, sikkert dårlig kvalitet, og jeg føler meg snytt. Pass på, dette er skikkelige svindler!, advarer Aambakk.

Han forteller at han prøvde å bruke kameraet, men synes det fungerte dårlig. Heller ikke barnebarnet, som overtok kameraet, syntes at det fungerte. Siden har det blitt liggende.

Aambakk har hatt bolig sørvest på Gran Canaria i over 15 år, og har aldri før har blitt utsatt for noe lignende, forteller han.

Avslag i bankklagenemnda

Canariajournalen.no har også fått tilgang til en avgjørelse i bankklagenemnda der en nordmenn har forøkt å få refundert penger fra banken.

I dette tilfellet var en avtalt pris på 60 euro vokst til 600 euro i en butikk i Puerto Rico som også er nevnt av andre på Canariajournalens Facebook-side.

Bankklagenemnda ga avslag på klagen i og med at nordmannen hadde signert for betalingen. På Canariajournalens Facebook-side kan du lese hele dokumentet med begrunnelsen fra bankklagenemnda.

Flere svindelerfaringer

Andre av leserne til Canariajournalen.no lesere har meldt fra på Facebook om svindel og svindelforsøk av samme type:

  • ”De kjører et spill som tydeligvis er planlagt og lurer deg trill rundt. Solgte meg et kamera til en veldig gunstig pris, og da jeg hadde betalt, tvang de på meg et annet simpelt ett som skulle være "mye bedre". Ga seg først da jeg truet med politi. Styr unna!!”
  • ”Vi var innom Expert, og der ga de en prisantydning på ca 500 kr. Linsa ser ut som en linse fra et webkamera eller en telefon. Off, at det går an.”
  • ”Har selv nettopp kommet hjem fra Puerto Rico med samme opplevelse ang. kjøp av videokamera HDLG JK 800. Stemmer eksakt med deres erfaringer. "Fikk" også en kikkert som de også på en måte fikk fakturert meg. Jeg har tatt kontakt med Mastercard, og de skulle se hva de kunne gjøre.”
  • ”Jag kom hem från Puerto Rico för en vecka sedan och har precis samma erfarenhet ! Jag blev manipulerad (av fem olika personer med olika uppgifter att övertala mej) att köpa samma kamera! Jag har nu förstått att vi har köpt billiga "kineskopior" av en videokamera även om de övertygade mej om att det var en märkeskamera och att jag hade garanti, och kunde lämna in den på service hos Elgiganten”

På forumsiden til Freak.no er det enda flere nordmenn som uttrykker sin vrede over å ha blitt kamerasvindlet på Gran Canaria.

Canariajournalen.no har forsøkt å få kontakt med butikkinnehaverne for en kommentar, men har foreløpig ikke lyktes.

Dansker blir også svindlet

Flere dansker er også kamerasvindlet i de samme butikkene på Gran Canaria, blant annet på Europa-senteret i Puerto Rico.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at en overveiende andel av butikkene i Puerto Rico og Puerto de Mogan er pålitelige og skikkelige, også blant de som selger kameraer, klokker og andre smågjenstander.

Her får du hjelp:

Hvis du er blitt svindlet i utlandet, kan du kontakte Forbruker Europa

Du kan også prøve å få tilbake penger fra kredittkortselskapet eller banken, men dette kan være vanskelig hvis du har signert for betalingen.

Kontakt politiet

Blir du svindlet, kan det uansett lønne seg å politianmelde det på stedet. Enkelte har også fått hjelp på kommunekontoret i Mogan.

Turistkontoret i Puerto Rico anbefaler at du truer med å gå til politiet hvis du er svindlet eller blir forsøkt svindlet.

Et triks som også kan fungere er å si at du ikke er turist, men fastboende på Gran Canaria. Svindlerne sikter seg nemlig inn mot utenlandske turister som er på ferie og ikke orker å bruke den korte ferietiden på å kontakte politi eller andre instanser.

Hvis de tror at du bor i området, anser de faren for å bli tatt for svindel som betydelig større.

Kjøp trygt

På Kanariøyene er det tryggest å kjøpe kamera og annet elektronisk utstyr i kjente, etablerte butikker eller butikkjeder som for eksempel Visanta, El Corte Ingles, Worten og Media Markt.