Spansk avis: Thomas Cook-konkursen er Kanariøyenes verste turismekrise i dette århundret

Konkursen i det britiske reiseselskapet Thomas Cook Group mandag morgen beskrivs av avisen La Provincia som Kanariøyenes verste turismekrise i dette århundret.

Thomas Cook har fraktet 20 prosent av trustene som ankommer Kanariøyene de siste årene. Nå er det slutt. Foto: Pixabay

Selskapet frakter over fire millioner av Kanariøyenes drøyt 15 millioner årlige turister, det vil si over 20 prosent av totalen.

25 000 mennesker sitter for øyeblikket flyfast på Kanariøyene uten å vite når eller hvordan de kan komme seg hjem.

Norske Geir Hansen er en av disse. Han skal snart hjem fra et opphold i Playa del Cura på Gran Canaria.

– Sitter på Playa del Cura, skal hjem på onsdag, ikke noe info enn vi blir hentet kl 0500 på onsdag morgen, skriver Hansen i en melding til Canariajournalen.

Ving Norge sitter i krisemøte og varslet en pressekonferanse om situasjone i dag klokken 12 norsk tid som er utsatt og fortsatt ike avholdt klokken 14.15.. Det er foreløpig uklart hva som vil skje med kunder av Ving og Spies.

Den nordiske delen av Thomas Cook har gått med milliardoverskudd (i norske kroner) de siste årene. 

I 2017 ble det satt turistrekord med cirka 16 millionr turister på Kanariøyene, men I løpet av to år har Thomas Cook og flyselskapene Air Berlin, Germania, Niki, Small Planet og Monarch, som alle fraktet reisende til Kanariøyene, gått konkurs.

Både i 2018 og 2019 har det vært nedgang i antallet turister.

I år lå det an til å bli cirka 400 000 færre enn i fjor før Thomas Cook-konkursen. Nå er det uklart hvor stor nedgangen blir.

Det er liten tvil om at det vil få en effekt på kort sikt.

Thomas Cook er Kanariøyenes nest største reiseoperatør. Fra januar til august fraktet selskapet 2,6 millioner turister til og fra Kanariøyene.

Kanariøyene har allerede tapt svært mange tyske turister i år, og nå kan det bli et stort fall i antall briter også, som er den nest største turistgruppen (25 prosent av totalen) etter tyskerne.

Dessuten kan det bli tap av turister fra andre land som skulle reist med Thomas Cook.

På nettsidene til Thomas Cook Airlines var det satt opp avganger fra Gran Canaria til lufthavner i Storbritannia 23., 26. og 30. september samt 3. oktober.

Fra Fuerteventura var det satt opp avganger på fem datoer frem til 5. oktober, fra Lanzarote på ni datoer frem til 6. oktober og fra Tenerife 14 datoer frem til 6. oktober. 

Thomas Cook har angivelig en gjeld på 100 millioner euro til spanske hoteller, ifølge Canarias Ahora.

Mange hoteller som har inngått avtaler med Thomas Cook  og datterselskaper om pakkereiser gjennom hele vinteresongen står nå foran en stor utfordring.

Reiser du med Ving eller Spies?

Skal du fra eller til Kanariøyene med Vinh/Spies/Thomas Cook? Hva er din situasjon?

Send oss en epost på redaksjonen@canariajournalen.no eller en melding på Facebook.

Følg Canariajournalen på Facebook.