Spania vil kriminalisere sexkjøpere etter svensk modell

Spanias regjering jobber på et lovutkast etter svensk modell som vil kriminalisere de som kjøper sex og de som legger til rette for prostitusjon, mens de prostituerte selv blir ansett som offer.

Menneskehandel med tvangsprostitusjon er ste stort problem i Spania, ikke minst på Kanariøyene. Foto: Pixabay

I lovutkastet blir også utnyttelse av mennesker til prostituering ansett som kjønnsbasert vold, skriver avisen El País.

Prostitusjon er i dag hverken lovregulert eller kriminalisert  i Spania. Flere steder er det imidlertid lokale lover som innebærer at bøter kan gis til både sexkjøpere og prostituerte.

De siste årene har Kanariøyene blitt et senter for sexturisme i Europa, ifølge undersøkelser i regi av regionsregjeringen og universitetet i La Laguna på Tenerife kalt "Diagnose av kvinneprostitusjon på Kanariøyene".

De såkalte herreklubbene, som det fins cirka 1500 av i Spania, vil bli stengt hvis loven blir vedtatt.  

Eksperter anslår at sexindustrien omsetter for 3,7 milliarder euro årlig i Spania. Ifølge politiet var det i fjor 13.000 prostituerte i landet, og åtte av ti var tvangsprostituerte.

På Kanariøyene er antallet prostituerte anslått til cirka 3000.

Den svenske lovgivningen ble vedtatt i 1999. Sverige ble dermed det første landet i Europa til å forby kjøp av sex. Salg er fortsatt lov.

Den svenske regjeringen har i år laget en handlingsplan mot prostitusjon og menneskehandel.

Siden 1999 blir det anslått at gateprostitusjonen i Sverige har blitt halvert, ifølge handlingsplanen. Annonser på internett for salg av sex har imidlertid økt.