Skjelett av voldsskadet urbeboer stilles ut på museum

Et skjelett av en urbeboer fra Agaete med voldsskader stilles ut på Kanariøyenes hovedmuseum, Museo Canario i Las Palmas.

Skjelettet av en ung, kanarisk kriger som ble drept av et skarpt våpen stilles ut på museum i Las Palmas. Foto: Museo Canario

Agaetemannen er del av en utstilling som viser hvor voldelig den spanske erobringen av Gran Canaria var for over 500 år siden.

Skjelettet har generert en ekstraordinær interesse i vitenskapelige kretser, ifølge arkeolog Jonathan Santana.

Det illustrerer øyeblikket da det kanariske ursamfunnet bukket under for spanjolene og ble fullstendig utradert.

Santana ledet undersøkelsene av skjelettet for noen år siden. Funnene ble publisert i 2015 i et vitenskapelig tidsskrift.

Nå er hele skjelettet  en del av museets permanente utstilling i Bosch-rommet.

Skjelettet ble funnet i 1934 i gravfeltet Los Acarreaderos. Det er en ung kriger fra det 15. århundret som ble funnet, er det fastslått.

Det som har skapt så stor interesse, er store skader på skjelettet, som er skapt av et skarpt våpen. Urbefolkningen hadde ikke jern, og brukte klubber og spyd. Det er derfor sannsynlig at det er et spansk våpen som har laget skadene.

Ursamfunnet på Kanariøyene var i seg selv svært voldelig, viser senere vitenskapelige undersøkelser som tidligere er omtalt av Canariajournalen.