Det første sporet fra det siste slaget under erobringen av Gran Canaria er funnet

Mye tyder på at det siste slaget om Gran Canaria under spanjolenes erobring på 1400-tallet sto på fjellene som kalles La Fortaleza i Santa Lucia. Nå har arkeologer funnet det første sporet etter kamphandlinger der.

Pilspiss og en bit av en dekorasjon som ble funnet under de siste utgravingene på La Fortaleza. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Det er pilspissen tilhørende en armbrøst som er funnet på stedet, som kan være det samme stedet som i gamle skrifter blir omtalt som Ansite, et sted for hellige ritualer.

Militært funn

Pilspissen tilhører et militært våpen som bare ble brukt fra det trettende til det sekstende århundret.

Funnet støtter hypotesen om at det siste slaget fant sted i Ansite/La Fortaleza, og det er håp om at det vil dukke opp flere militære rester under de videre utgravingene.

Pilspissen og flere andre interessante ting ble funnet under de siste utgravingene, skriver øyrådet på Gran Canaria i en pressemelding. Funnene ble presentert på onsdag.

La Fortaleza Grande

Pilspissen ble funnet under utgravinger av et hus i den nordlige delen av utgravningsområdet ved foten av La Fortaleza Grande, et av områdene som arkeologene hevder har det største arkeologiske potensialet, i det som blir kalt Rosa Schueters hus.

Huset skal ha blitt brukt av urbefolkningen i cirka 150 år og beviselig frem til de siste øyeblikkene av erobringen av Gran Canaria.

Gamle skrifter indikerer at det siste slagene sto ved Ansite eller Humiaga, eller til og med begge steder. Mye tyder på at La Fortaleza er det store fjellet det blir henvist til.

Bebodd fra det femte århundret

La Fortaleza skal også være et av stedene med den eldste besettingen og det lengst bebodde stedet på Gran Canaria. Arkeologene tror at urbefolkningen bodde der i 1.000 år, fra det 5. til det 15. århundret.

Hvorvidt det er den aller eldste bosettingen, konkurrerer La Fortaleza med Guayadeque i nabokommunen Agüimes om. DNA-analyser av rester fra La Fortaleza er den eldste radiokarbonatdateringen som er oppnådd hittil, og sammenfaller med dateringen av en mumie fra Guayadeque.

Startet nye utgravinger i 2011

Et hulemaleri fra det trettende århundret, de best  bevarte frøene som er funnet på Gran Canaria og fragmenter med minst fire avguder er noen av funnene fra utgravningen.

Siden 2011 har øyrådet investert 828.000 euro i utgravinger på La Fortaleza, og arbeidet fortsetter i september.

Potensialet for nye, interessante funn blir betegnet som enormt. I de neste utgravingene skal et rom som har vært forseglet etter et ras åpnes.

Stor variasjon gir mye ny kunnskap

La Fortaleza er et av de mest varierte arkeologiske kompleksene på Gran Canaria.

Her fins det forskjellige typer graver, hulemalerier, bolighuler, kornsiloer, steder for hellige ritualer og mulige astronomiske observasjonspunkter.

Funnene i området medfører et sprang i kunnskapen om, urbefolkningens liv på Gran Canaria, blir det påpekt.

En hypotese om at La Fortaleza var et sentralt element i en stort hellig og rituelt landskap har fått større vekt i løpet av utgravingene.

Tags