Fortidsminne i Santa Lucia har fått status som kulturinteresse

La Fortaleza de Tirajana, en fjellformasjon med huler og rester etter urbefolkningen i Santa Lucia de Tirajana på Gran Canaria, er utnevnt til kulturminne (BIC) av regjeringen på Kanariøyene.

Toppen av La Fortaleza Grande sett fra fugleperspektiv. På platået på toppen skal urbefolkningen ha drevet med spirituelle aktiviteter. Foto: Santa Lucia kommune

Dette er en av de mest relevante eksemplene på den førspanske fortiden på Gran Canaria, med en stor mengde og et stort mangfold av kulturelle manifestasjoner, hvorav noen er enestående, står det i dokumentet som bekrefter utnevnelsen.

Tre fjelltopper

La Fortaleza ("Fortet") består av tre steile fjelltopper i basalt i Tirajana-ravinen, 500 meter over havnivå.  La Fortaleza Grande er den mest kjente og mest interessante kulturhistorisk sett.

BIC-status innebærer maksimal beskyttelse for området. I 2015 åpnet et nytt museum ved La Fortaleza Grande, og i de siste månedene har det vært nye, interessante, arkeologiske funn i området.

Det er blant annet funnet rester av bosetninger og gravsteder, og forskerne tror at urbefolkningen drev med spirituelle aktiviteter på toppen av fjellet – det kan ha vært Gran Canarias første tempel.

Sluttstriden kan ha stått i La Fortaleza

Mot slutten av 1400-tallet skal de siste kampene mellom urbefolkningen og de spanske erobrerne ha funnet sted i Ansite, eller Titana, som stedet også refereres til, ifølge etnohistoriske kronikker, men det skal ikke ha vært funnet bevis for dette.

En myte vil ha det til at de to siste lederne av Gran Canarias urbefolkning som gjorde motstand til siste slutt på La Fortaleza, angivelig kastet seg i avgrunnen hånd i hånd.