Røykeforbud på populære sydenstrender likevel

Det går mot en ny helomvending i den kontroversielle saken om røykeforbud på populære turiststrender på Gran Canaria. Mye tyder på at det blir totalforbud likevel.

Det går mot røykeforbud på Playa de Mogan, Playa de Taurito, Playa de Tauro, Playa de Cura, Playa Balito, Playa Verga, Playa Amadores og strendene i Arguineguin og Puerto Rico. Foto: Fotolia.

En storm av klager kom da det den 26. januar ble kjent at et røykeforbud skulle innføres på alle strendene i Mogán kommune sør på Gran Canaria.

Forbudet skulle gjelde en rekke populære turiststrender mellom “norskebyen” Arguineguín og ferieperlen Puerto de Mogán.

Ordføreren i Mogán, Francisco Gonzalez, bøyde av for kritikken tidlig i februar og forkynte at kommunen ville søke andre løsninger, som å innføre spesielle røykesoner.

Men nå går det mot et røykeforbud likevel.

Klager ikke

Årsaken er at bare en eneste klage har kommet inn etter en måneds offentlig visning av Mogán kommunes nye vedtekt om bruk og utnyttelse av kysten, hvor paragraf 13 forbyr røyking på strendene.

Ordfører Gonzales og turistråd Tomás Lorenzo sier nå ifølge Canarias7.es at de seriøst vurderer å beholde så godt som hele den opprinnelige teksten i vedtektene. Det eneste som fjernes, er et forbud mot nattbading.

I så fall blir røyking helt forbudt på strendene

Bred støtte

Tomás Lorenzo viser til at representanter for turistnæringen i Mogán er overveiende positiv til et forbud, og at meningsmålinger viser at over 65 prosent er enige i et slikt forbud.

Han hevder også at andre kommuner på Gran Canaria venter og ser hvordan det går i Mogán før de eventuelt innfører et tilsvarende røykeforbud.

Røykeforbud i Nice

For et års tiden ble det innført røykeforbud i Central Park i New York.

Nylig ble det kjent at Centenaire-stranden i Nice blir røykfri fra neste sommer, den første store franske byen som innfører et slikt forbud, med forelegg på opptil 38 euro for folk som blir tatt i å røyke.

Miranda-stranden i L'Escala på Costa Brava i Spania har et røykfritt område. Men der er det ikke straffbart å røyke.