De første panteautomatene er installert på Kanariøyene

Panteautomater har hittil vært totalt fraværene både på Kanariøyene og i mesteparten av Spania, men nå har de to første butikkene på Kanariøyene satt panteautomater i drift.

Panteautomatene som er satt i drift i Chacon-butikken i Arrecife. Foto: Chacón

Spania har ikke noe lovpålagt pantesystem for drikkeemballasje, og det har derfor knapt nok blitt tatt i bruk frem til nå.

En Spar-butikk i Sardina i Galdár kommune nord på Gran Canaria var den første butikken på Kanariøyene som installerte panteautomater i februar i år.  

Lansering i dag på Lanzarote

I går, søndag, lanserte Chacon-gruppen to panteautomater for plastflasker og aluminiumsbokser på Lanzarote.

Butikken ligger i Valterra i Arrecife på Lanzarote. Automater skal installeres etter hvert i alle gruppens butikker i Arrecife, Argana, Playa Honda og Tías, ifølge Chacón.

Hver flaske eller boks som puttes i maskinen gir noen eurocent i pant, og pantebeløpet kan brukes til innkjøp i butikken eller doneres til forskjellige veldedige formål. I mars går pengene til Røde Kors.

Automater fins i en skole og en kafé

I tillegg til de fire panteautomatene som nå er installert på de to butikkene i Galdár og Arrecife, fins det en automat i en skole i Adeje på Tenerife og annen i en kafeteria i Agüimes på Gran Canaria, skriver avisen ABC.

133 millioner euro i tap

I Spania er det foreningen Retorna, som er finansiert av tyske firma, som går i spissen for innføring av panteautomater. Ifølge Retorna konsumeres det i Spania 51 millioner engangsflasker eller engangsbokser med drikke hver dag, 18 000 millioner i året.

Tre av ti blir lagt i returkonteinerne som er en del av det spanske retursystemet SIG, 28 millioner havner hver dag i naturen og andre steder.

Disse 28 millionene koster det 68 millioner euro å samle inn og brenne i søppelforbrenningsanlegg, og det er i tillegg et råvaretap på 65 millioner euro, ifølge Retorna. Et tap på 133 millioner euro i alt.

Panteforsøk ble gjort i 2013

Organisasjonen Hispafrica Verde Economia forsøkte å innføre pantesystem på Kanariøyene i 2013 og 2014, men møtte en rekke tekniske barrierer og stort kommersielt press mot et pantesystem – oppfatningen er at det er en kostnad å kjøpe inn panteautomater og at de tar opp verdifull plass i butikkene.

Dessuten er firmaene som driver de nåværende returordningene ikke særlig positive til en slik konkurranse.

Dårlige på resirkulering

I EU blir 45 prosent av avfallet, utenom industriavfall og farlig avfall, resirkulert, ifølge de siste tallene fra Eurostat.

I Spania er det imidlertid bare 29,7 prosent, ifølge Eurostats oversikt, langt unna EU-målet på 50 prosent innen 2020, 55 prosent innen 2025 og 65 prosent innen 2035.

Kanariøyene, Madrid og Galicia har ikke engang kommet opp i 20 prosent, og Spania har heller ikke klart å øke andelen avfall som resirkuleres siden 2010.

Det skal nevnes at et nytt og topp moderne resirkuleringsanlegg ble satt i drift på Gran Canaria i desember 2016, og det kan potensielt forbedre situasjonen noe i tiden fremover.

EU-kommisjonen skal i år lage en tidligvarsel-rapport om fremgangene for resirkulering o medlemsstaten i forhold til 2020-målene. Spania risikerer å havne på listen over land som kommer til å feile.

I fjor ble det gjort en evaluering av Spania og sju andre EU-land som ble oppfordret til å anstrenge seg mer for å oppnå målene.