ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 26. APRIL 2017 - SIST ENDRET 30. APRIL 2022
På sørsiden av Gran Canaria fins det mange privatboliger som leies ut til turister i strid med den gjeldende loven om utleie av ferieboliger. Foto: Hugo Ryvik

Domstol annullerer paragrafer i loven om utleie av ferieboliger på Kanariøyene

En domstol i Las Palmas har annullert flere paragrafer i den gjeldende loven om utleie av ferieboliger på Kanariøyene, som har møtt massiv kritikk siden den kom i mai 2015 og som mange skandinaver er berørt av.

ANNONSE

Loven regulerer korttidsutleie av privatboliger til turister.

Utleie i turistområder må tillates

En av paragrafene som er annullert av domstolen Tribunal Superior de Justicia de Canarias, er et av de mest omstridte punktene, nemlig forbudet mot å leie ut boliger til turister i områder som er regulert til turisme.

Retten anser at dette er et brudd på friheten til å drive forretning og friheten til å yte tjenester, og begrenser tilbudet til turister uten tilstrekkelig begrunnelse, skriver avisen El Dia.

Dette er i tråd med det den spanske nasjonalkommisjonen for markeder og konkurranse tidligere har uttalt om loven.

– Meningsløst forbud

"Det gir ingen mening at tilbudet om ferieboliger skal ekskluderes fra de områdene der turistaktiviteten skal være lokalisert, lyder teksten i kjennelsen.

Videre at "den eneste plausible forklaringen på denne avkortningen er at dette favoriserer tilbudet om tradisjonelle overnattingsprodukter for turister", og derfor krenker fri konkurranse.

Annullerer forbudet mot romutleie

Et annet kontroversielt punkt i loven er forbudet mot å leie ut enkeltværelser.

Også dette punktet er annullert av retten, som skriver i kjennelsen at "det er ingen grunn til at en klient som kun ønsker å leie et rom skal betale kostnaden for å leie hele boligen".

Retten annullerer også et krav om at utleier skal vente i 15 dager før de starter utleie etter at alle formaliteter for utleie er i orden.

Kravene om merking og minimumsutrustning av utleieboligene og krav til spesifikk informasjon i annonsering og annen informasjon ble ikke annullert.

Nytt lovutkast på gang

Den gjeldende ferieboligloven er under omarbeiding, og et nytt utkast skal være klart en av de nærmeste månedene, ifølge regionsregjeringen på Kanariøyene.

Etter at kjennelsen ble kjent, kunngjorde regionsregjeringens finansminister Rosa Davila at det fortsatt er fire juridiske prosesser som skal avklares, og at det ikke en noen hast med å endre loven.

Kaanariøyene har 28.000 slike ferieboliger med til sammen 121,,000 sengeplasser, over halvparten i turistområder, ifølge regionsregjeringen.

Yaiza Castilla, en senator som representerer et politisk sosialistparti å kanariøya La Gomera, ASG, forsvarer utleie av ferieboliger på Kanariøyene i senatet denne uken. Hun krever at denne typen utleiesteder skal kunne fortsette å markedsføres på digitale plattformer, uten krav om lisens, inntil den gjeldene loven er modifisert.

Hun hevder at mange familier, særlig på La Gomera, er økonomisk avhengig av slik utleie. Hun understreker at folk som lever av slik utleie ønsker å betale skatt.

Les også

Slik kan du unngå å bli lurt når du leier feriebolig

Åpner døren for utleie av ferieboliger i turistområder på Kanariøyene

Bilder: Soner regulert til turisme sør på Gran Canaria

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER