Krever millionrenovering for ikonisk hotell i Las Palmas

Las Palmas kommune har lagt driften av offentlig eide, ærverdige hotell Santa Catalina i Las Palmas ut på anbud med krav om at hotellet skal renoveres for minst 10,5 millioner euro.

Hotell Santa Catalina i Las Palmas ble åpnet i 1890 og revet og gjenoppbygd ved utgangen av 1940-årene. Nå skal det renoveres. Foto: Hugo Ryvik

Renoveringen skal gjøres i tråd med det originale designet laget av Miguel Martín-Fernández de la Torre.

Færre rom og flere ansatte

Hotellet har i dag 220 rom, hvorav 12 suiter. Det legges nå opp til at det skal ha 180 rom og flere suiter.

Det kreves også at staben på 130 personer skal få fortsette i jobben, og at staben må økes – det er angivelig i dag for få ansatte for et hotell av denne størrelsen, ifølge kommunen.

Kraftig oppjustering av leieprisen

Det blir dessuten lagt opp til en kraftig økning av leieprisen. Dagens driftsselskap betalte 26.500 euro i leie i 2015. Nå legges det opp til en årsleie på 900.000 euro, som angivelig er nærmere markedsprisen.

Alt dette er basert på en studie konsulentselskapet Codexca ha utført for kommunen.

Enstemmig vedtatt

Planene ble nylig presentert av Pedro Quevedo, turistsjef i Las Palmas etter et møte i hotellets styre. Planene og de nye vilkårene ble enstemmig vedtatt, ifølge Quevedo.

Konsulentselskapet har beregnet at det kan tas en gjennomsnittlig døgnpris på 116 euro per rom etter renoveringen, og at hotellet vil kunne få et belegg på 73 prosent gjennom året.

Andre spanske hoteller som er oppgradert og renovert er studert i forbindelse med konsulentrapporten, slik som Maria Cristina i San Sebastián, Alfonso XII i Sevilla og Mencey i Santa Cruz de Tenerife.

Årlige inspeksjoner

Et annet krav fra kommunen er at renovasjonen og vedlikeholdet av hotellet skal inspiseres årlig av kommunens teknikere.

Kommunen skal selv stå for en forbedring av hageanlegget rundt hotellet.

Opprinnelig bygd i 1888-1890

Hotellet ble åpnet i 1890 og ble bygd i løpet av to år med hjelp av engelsk kapital. Det ble tegnet av den skotske arkitekten James M. MacLaren.

Det er det eldste hotellet på Kanariøyene, og er erklært å være av historisk betydning. Hotellet ble overtatt av kommunen i 1923 etter at det engelske eierselskapet gikk konkurs, og var stengt frem til 1946.

Revet og gjenoppbygd

På grunn av det store forfallet, ble det opprinnelige hotellet revet og et nytt bygd etter planer laget av Miguel Martín-Fernández de la Torre på grunnlag av hans kunstnerbror Nestors visjoner. Den engelske kolonistilen som originalarkitekten sto bak ble beholdt.

Senere har det blitt bygd på i flere omganger. Hotellet er delvis fredet både utvendig og innvendig, inkludert en del av møblementet.

En lang rekke kjente personer har bodd på hotell Santa Catalina opp gjennom årene, slik som Sir Winston Churchill, Maria Callas, Agatha Christie, Gregory Peck, Prins Charles av England, den spanske kongefamilien og Kinas nåværende president.

Nå for tiden blir det også ofte brukt av verdenskjente skuespillere og regissører når det blir gjort filminnspillinger på Gran Canaria.