Konkurransetilsynet slår ned på reguleringer som begrenser utleie av ferieboliger

Det spanske konkurransetilsynet, CNMC, kunngjorde på tirsdag at de går til sak mot Madrid, Bilbao og San Sebastián for deres regulering av ferieboligutleie. Kanariøyene har tidligere tapt en slik sak i domstolene.

Feriebolig på Gran Canaria. En ny lovregulering av ferieboligutleie på Kanariøyene kommer snart. Foto: Hugo Ryvik

CNMC kunngjør at de vil slå ned på alle reguleringer som kan skade konsumenter og brukere, og benytter anledningen til å advare andre regioner og kommuner i Spania, og særlig Kanariøyene, som tenker på å regulere utleievirksomheten.

Utfordres i domstolene

Konkurransetilsynet kan utfordre for domstolene generelle bestemmelser og de nåværende hindringene for effektiv konkurranse i markedet, står det i kunngjøringen.

I Madrid by har reguleringen, som ble vedtatt forrige uke og trer i kraft neste år, en paragraf som krever en kommunal lisens for å leie ut ferieboliger og som begrenser antallet lisenser i visse distrikter, lokaliteter og områder. Dette går CNMC til sak på.

I Bilbao er det et forbud mot å leie ut ferieboliger i alle etasjer unntatt første etasje og i bygninger hvor disse ikke har direkte utgang til gaten som konkurransetilsynet skal utfordre i domstolene.

For San Sebastians del gjelder det et forbud mot nye ferieboliger i visse områder i byen.

Vant søksmål mot Kanariøyene

Konkurransetilsynet fikk medhold i et tidligere søksmål mot paragrafer i Kanariøyenes regulering av ferieboligutleie, som kom i mai 2015.

Dette gjaldt blant annet et forbud mot slik utleie i turistsoner og områder med en blanding av turisme og fastboende og forbud mot utleie av enkeltrom.

Ny lov kommer snart

Et nytt lovutkast på Kanariøyene er for tiden ute på høring blant berørte institusjoner, partier, foreninger og andre parter, og skal snart legges ut på offentlig høring.

I utkastet er det fortsatt forbud mot utleie i turistsoner og blandede soner, men det åpnes for at hver enkelt kommune kan tillate slik utleie gjennom reguleringer i tomteloven. Det nye lovutkastet har, i likhet med det gjeldende, møtt massiv kritikk, og vil med stor sannsynlighet også bli slått ned på av konkurransetilsynet hvis det blir vedtatt slik det er utformet nå.

Reguleringen har stor betydning for alle som leier ut, eller ønsker å leie ut ferieboliger på Gran Canaria, deriblant mange skandinaviske boligeiere og skandinaver som vurderer å kjøpe bolig på Kanariøyene. For mange er slike leieinntekter en viktig del av finansieringen.

Mange problemstillinger

Det er mange problemstillinger som må løses når utleie av ferieboliger skal reguleres.

En av de viktigste, som ligger på bordet i mange land, er at det blir færre faste boliger tilgjengelig når flere boligeiere går over til å leie ut ferieboliger fordi de kan tjene langt mer penger.

Det fører ikke bare til at det blir vanskeligere for fastboende å finne boliger, men også til at leieprisene går i været slik at mange ikke har råd til å leie hvis de finner ledige boliger.

Flere byer i Spania, og noen turistområder på Lanzarote og Fuerteventura, har problemer med at leieprisene for faste boliger skyter i været i den grad at beboere og arbeidere i turistsektoren ikke lenger har råd til å bo der, og mye av skylden legges på den sterke veksten i ferieboligutleie.

Noen steder er leieprisene for faste boliger 10-15 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge boligportalen Idealista.

Unndras beskatning

Et annet problem er at det er mange som ikke oppgir leieinntektene til skattemyndighetene. En regulering og et kontrollsystem som fungerer kan rette på dette.

Det er også motstand fra hotelleiere og andre profesjonelle utleiere som hevder at det er skjev konkurranse fordi de må innfri strenge krav som private utleiere ikke trenger å bry seg om, og at fremvekst av ferieboliger kan forringe kvaliteten på overnattingstilbudet. 

Særproblem på Kanariøyene

På Kanariøyene er det også et særproblem at det er etablert mange faste boliger i områder som er regulert til turisme. Der er det egentlig ikke tillatt med faste boliger, men boligkjøperne har handlet i god tro og kjøpene er ikke blitt stoppet av myndighetene.

Eierne av disse boligene ønsker full kontroll på hvordan de bruker boligene. Blant annet ønsker de å kunne leie ut til turister og kunne disponere boligene slik de vil, men dagens regulering tillater ikke dette.

I tillegg til Kanariøyene, Madrid, Bilbao og San Sebastian er eller vil utleie av ferieboliger bli regulert i Barcelona, Sevilla, Ibiza, Palma de Mallorca og Valencia.

Hold deg oppdatert!