Den typiske Airbnb-leiligheten i Las Palmas dro inn 4250 euro i 2017

Utleieformidleren Airbnb har publisert data om utleie av ferieboliger i forskjellige byer i Spania for 2017, deriblant Las Palmas de Gran Canaria og Arona på Tenerife.

Vv-skiltet på veggen viser at dette er en feriebolig (vivienda vacacional) som er registrert hos myndighetene for utleie på Kanariøyene. Inntektene er skattepliktige. Foto: Hugo Ryvik

I Las Palmas ble hver feriebolig leid ut gjennomsnittlig i 64 døgn i 2017, og inntekten var i gjennomsnitt 4250 euro.

I Arona ble det leid ut i 38 døgn og inntektene var 3847 euro.

Det er verd å merke seg at Arona er et stor turistområde og at Kanariøyene har et gjeldende forbud mot å leie ut ferieboliger i turistområder.

19 prosent i Las Palmas

I Las Palmas fikk Airbnbs ferieboligutleiere 19 prosent av turistene til overnatting. I alt overnattet 356 084 turister i Las Palmas i fjor, ifølge det statistiske instituttet på Kanariøyene.

I Arona var det åtte prosent av i alt 745 281 turister som overnattet i ferieboliger som ble formidlet av Airbnb.

Inntektene fra ferieboligutleie i 2017 på Kanariøyene er av myndighetene anslått til 720,8 millioner euro, 8,89 prosent av den totale inntekten for overnatting.

I Barcelona formidlet Airbnb overnatting for 1,39 millioner turister, og i Madrid 1.02 millioner.

Betydelig færre døgn i Sverige

Airbnb har tall for svenske byer også. Til sammenligning var det 490 000 Airbnb-gjester i hele Sverige i 2017.

En svensk utleier på Airbnb tjente i gjennomsnitt 23 114 svenske kroner og leide ut i gjennomsnitt 26 dager av året.

I Stockholm tjente den typiske utleieverten 25 394 kroner på å leie ut i 28 dager, og i Göteborg 19 956 kroner på å leie ut i 25 dager.

Ny utleielov kommer

Kanariøyene har en egen lov for utleie av ferieboliger som innebærer at boligene må registreres, innfri en hel del krav, og inntektene skal beskattes, samt at det er en del restriksjoner.

Loven er under revidering, og det er i dag usikkert hvilke begrensinger og muligheter den nye versjonen vil gi når det nye lovutkastet foreligger, trolig i løpet av 2018.

Forslag om skatterapportering i Norge

I Norge har Finansdepartementet lagt frem forslag om at alle deleplattfomer skal bli rapporteringspliktige til Skatteetaten, og vil begynne med plattformer som, formidler utleie av ferieboliger. I dag er slik utleie skattefritt.

Forslaget gikk ut på høring rett før påske. Det går ut på at slike digitale plattformer skal gi opplysninger om tjenesteyteren eller utleieren som er skatterelevante til Skatteetaten.