Øresnegler kan bli ny gastronomisk næring på Kanariøyene

GASTRONOMI: Øresneglen regnes som en delikatesse i det asiatiske kjøkkenet, og kan bli en lukrativ næring på Kanariøyene

Øresnegl er ikke bare en ettertraktet delikatesse, skallet benyttes til både smykker og pyntegjenstander. Foto: geza

Instituttet for forskning på bærekraftig havbruk og marine økosystemer (IU-ECOAQUA ) på Universitetet i Las Palmas på Gran Canaria (ULPGC) inviterte til seminar om den makaronesiske øresneglen Haliotis tuberculata coccinea i slutten av juni.

 På programmet stod også smaksopplevelser.

Chef Pablo Moreno, fra restauranten Adasú Bistrot i Las Palmas på Gran Canaria, presenterte ulike retter laget med øresneglarten.

Arten er innfødt i Makaronesia, og dermed forekommer den naturlig i havet rundt Kanariøyene.

Øresneglen kan tilberedes på mange måter og når høye priser.

I luksuriøse restauranter kan man komme over retter med øresnegl som når priser på rundt 160 euro.

Store eksemplarer (ca. 10 centimeter) kan nå 2000 euro per kilo på det Japanske markedet.

Lukket kretsløp

Havbruksforskningsgruppen på instituttet har fordypet seg i øresneglarten og forsket på næring og miljø, for å sikre best mulige vilkår for reproduksjon, trivsel og smak.

De har med dette kommet til det punktet at de har lukket kretsløpet, og man kan fortsette å dyrke frem øresnegler på tilpassede produksjonslinjer til kommersiell bruk.

Dette vil skåne den ville bestanden, og åpner opp for mulig dyrking av andre beskyttede bløtdyrarter i fremtiden ved bruk av samme bærekraftige metode.

I forskningen har de kommet frem til at å markedsføre arten i såkalt cocktailstørrelse på rundt 4 til 5 centimeter, med en produksjonssyklus på mellom 18 og 22 måneder, er det mest lønnsomme.

Dette er et resultatet av arbeidet Gercende Courtois de Viçose og María del Pino Viera Toledo har gjort som hovedforskere av produksjonslinjen for virvelløse dyr, begge med doktorgrad innen marinbiologi. 

Gunstige forhold på Kanariøyene

Produksjonslinjen ble utviklet av Havbruksforskningsgruppen ved IU-ECOAQUA, med støtte fra annet teknisk personell.

- En av fordelene som Kanariøyene har med hensyn til produksjon for det asiatiske markedet, er at det på grunn av det privilegerte klimaet kan utvikles flere avlinger av øresnegl per år, mens det i tempererte soner er begrenset til noen få intervaller i løpet av året", forsikrer María del Pino Viera Toledo, i et referat fra seminaret.

For øyeblikket er det land som Kina (90.000-100.000 tonn per år), Sør-Korea (ca 9000 tonn per år), Japan (mer enn 2500 tonn per år), Australia (800-900 tonn per år) og Sør-Afrika (800 tonn per år) som er ledende innen produksjonen av øresnegler, med store eksemplarer som har en tendens til å være mer attraktive på markedet.

I Europa har den kommersielle produksjonen av øresnegl utelukkende foregått på en farm i Bretagne i Frankrike, med en omsetning på 4 tonn øresnegler årlig.

Eksemplarene her er mindre enn i andre regioner i verden, og har et prisnivå på rundt 70 til 100 euro per kilo.

Dette er den eneste øresneglfarmen i verden med økologisk sertifisering, som de ble tildelt for maten de gir til sine øresnegler.

 Gamle El Bulli i Catalonia, restauranten Coque i Madrid og Le Cinq i París er restauranter som vet å verdsette råvarens egenskaper, og har øresnegl på sine menyer.

Målene til forskningsprosjektet INTERGRAB er å oppfylle kravene i europeiske og nasjonale strategier.

I tillegg ønsker man å ta tak i samfunnsutfordringer som mattrygghet og kvalitet, og sørge for utvikling av primærsektoren på en bærekraftig måte.

Øresnegl egner seg ikke bare til gastronomisk bruk.

I tillegg til å smake godt, har den andre egenskaper som gir den andre bruksområder som kosmetikk, smykker (på grunn av skjellet), håndverk eller kunst.

Mange prominente deltakere

Til sammen deltok over 170 personer med ulike demografiske profiler. Blant deltakerne var rektor for ULPGC, Lluís Serra, miljøvernministeren for Gran Canaria, María Inés Jiménez og generaldirektør for fiskeri i regjeringen på Kanariøyene, Carmelo Dorta, som har verdsatt produktet som forbrukere og eksperter.

Seminaret ble holdt som en del av INTEGRAB, som er dedikert til produksjon av Haliotis tuberculata coccinea i pilotskala.

Prosjektet er finansiert av en plattform for kompetanse innen marin bioteknologi og havbruk, BIOASIS Gran Canaria, et initiativ fremmet av øyrådet på Gran Canaria gjennom den kanariske foreningen for økonomisk markedsføring (SPEGC).