Viruskrise i varehandelen på Kanariøyene

CORONA-KRISEN: Det er ikke bare turistsektoren som er i store, økonomiske vanskeligheter på grunn av pandemien. 1231 butikker og engrosbedrifter har gitt opp, og lagt ned virksomheten.

Handlegate i Triana, Las Palmas i førkrisetid. Foto: Canariajournalen

Sett i forhold til antallet handelsbedrifter som eksisterte på samme tid i fjor, 13 671, betyr det at 9 prosent av virksomhetene har stengt for godt, viser ferske tall fra Istac, det  statistiske instituttet på Kanariøyene.

Det er butikkutsalg som er hardest rammet. 874 butikker og 194 engrosvirksomheter er lagt ned.

Varesalget falt med 26,7 prosent i årets andre kvartal.

Arbeidsledigheten har steget med nesten 10 000 mennesker i handelssektoren.

Antallet som jobber i handelssektoren har falt fra 148 984 til 139 094. Arbeidsledigheten i handelssektoren er på 43 277 personer.

Kanariøyenes handelsbedrifter har hatt den største nedgangen av alle regioner i Spania.

Handelskammeret i Kanariøyenes to provinser etterlyser tiltak for at handelsbedriftene skal overleve, skriver avisen El Dia.

Ifølge handelskammeret har 8000 frilansere søkt om en engangsstøtte på 1000 euro, som gis til de som må avslutte virksomheten eller har en sterk nedgang i omsetningen på grunn av pandemien.

En butikkkjede for klær og sko, uttaler til El Dia at varesalget har falt 50 prosent i butikkene i Meloneras sør på Gran Canaria, og 90 prosent i Adeje sør på Tenerife. En butikk i Triana i Las Palmas er angivelig lagt ned fordi de ikke lenger tjente nok til å betale leie for lokalene.