18 medlemmer i narkotikabande arrestert på Kanariøyene

18 personer er arrestert og 1450 kilo hasjisj er beslaglagt i en narkotikaaksjon på Kanariøyene.

1,45 tonn hasj ble smuglet til Veneguera i Mogán kommune sørvest på Gran Canaria. Politiet slo til, beslagla alt, og arresterte 18 gjengmedlemmer. Foto: Guardia Civil

I følge politiet er det en av de mest aktive narkotikagjengene på Kanariøyene som er stoppet.

Operasjon Rio Maca startet i mai 2018 etter avslutningen av operasjon Cardón, der 2,5 tonn hasjisj ble beslaglagt og flere arrestasjoner ble foretatt, skriver Guardia Civil i en pressemelding 4. januar.

Denne gjengen smuglet store mengder hasjisj fra Marokko til Tenerife.

Marokkansk leder

Politiet kom på sporet av et annet kriminelt nettverk ledet av en 35 år gammel marokkaner som smuglet narkotika fra Marokko til flere kanariøyer. Hasjen ble smuglet med båter til forskjellige punkter på kysten av Kanariøyene.

Gjengen hadde mange medlemmer i sving som sjekket og overvåket kysten der narkotikaen skulle i land og området rundt i flere dager før ankomsten for å unngå å bli oppdaget av politiet.

Gjenglederen hadde to såkalte "løytnanter":

En i Marokko som var ansvarlig for utskiping og overvåking der, og en 58 år gammel spansk kvinne på Lanzarote som valgte ut hvem som skulle delta i de forskjellige delene av narkotikasmuglingen på kanariske side, gjemming av narkotikaen og håndtering av betalingen for narkotikaen.

Kvinnen skal ha reist hyppig mellom ulike øyer for å utføre oppgavene sine.

Smuglet 1,5 tonn hasj til Veneguera

Politiet slo til da 1,5 tonn hasjisj kom i land på Veneguera-stranden sørvest på Gran Canaria. Gjengen overvåket stranden i flere dager før narkotikaens ankomst, blant annet med folk som utga seg for å være campingturister.

Da narkotikaen ankom, tok åtte personer seg av å laste 47 baller med narkotika over i en varebil som hadde stått skjult i flere dager i nærheten av stranden.

Varebilen fikk eskorte av flere andre biler da transporten startet langs veien. Politiet slo da samtidig til mot transporten, gjengmedlemmer på stranden og på andre steder på flere kanariøyer hvor de var aktive i en koordinert aksjon.

Ekstreme sikkerhetstiltak

20 politifolk var i sving for å overvåke gjenglederen alene på grunn av ekstreme sikkerhetstiltak som gjengen hadde etablert. Han var alltid omgitt av et stort antall gjengmedlemmer.

17 av de 18 arresterte sitter nå i varetektsfengsel.