Slik ble 2875 kilo kokain smuglet til Mogán i én operasjon

Narkotikabeslag: Natt til 13. november slo politiet til mot 13 personer som smuglet 2875 kilo kokain til Medio Almúd-stranden i Mogan kommune sørvest på Gran Canaria. Her kan du lese hvordan smuglerne gikk frem.

To småbåter med nesten 2,9 tonn kokain gikk i land på Playa Medio Almúd sssørvest på Gran Canaria natt til 13. november. Der ventet politiet. Ill: Grafcan/Canariajournalen

Policia Nacional har nå redegjort for hvordan smuglingen gikk til, og hvordan de fikk tatt smuglerne på fersken da de lastet kokainet over fra to småbåter som gikk i land på stranden til tre varebiler.

Historisk stort kokainbeslag

Kokainet har en anslått gateverdi på over 103 millioner euro, ifølge politiet. Det er det største kokainbeslaget som er gjort på Kanariøyene.

Et M16 automatgevær og en ni millimeters pistol ble også beslaglagt i aksjonen.

Etterforsket siden juni

Politiet fikk nyss om en smuglerbande ledet av to brødre fra Las Palmas på Gran Canaria da en person ble tatt med tre kilo kokain på en ferge i juni, fem måneder før politiet slo til på stranden.

I løpet av disse fem månedene pågikk etterforskning, overvåking og avlytting døgnet rundt, ifølge politiet.

De to brødrene skal ha drevet med smugling i regulære transportmidler som ferger, og ville angivelig trappe opp til å smugle større kvantum kokain. En kokainleverandør i Huelva på fastlandet skulle stå for forsyningen.

Møtte leverandøren i Madrid og Las Palmas

Brødrene reiste flere ganger til Madrid hvor de ble observert sammen med denne kokainleverandøren, og de ble også observert sammen på Gran Canaria flere ganger med leverandøren.

Flere møter skal ha funnet sted på restaurant La Cucharita i Las Palmas.

Bekjente av brødrene på Gran Canaria ble involvert i operasjonen. Alle deltok i forberedelsene til kokainets ankomst i  Mogán.

La smuglerbåtene i Puerto Rico og Puerto de Mogán

To gummibåter med fast bunn ble kjøpt inn. Den ene ble lagt i havnen i Puerto Rico og den andre i havnen i Puerto de Mogán.

Varebiler og personbiler ble leid inn, og flere mobiltelefoner ble kjøpt inn.

En liten gjeng ble samlet sammen, tre av dem fra fastlandet og resten fra Gran Canaria, for å styre båtene og ta imot narkotikaen.

Gjengen testkjørte de to gummibåtene til Playa de Medio Almúd flere ganger før selve ilandføringen av kokainet skulle skje.

Fem av skurkene bodde i Puerto Rico

Klokken 17.45 den 12. november startet smuglerne sin operasjon, uvitende om at politiet fulgte med på alt de foretok seg.

Fem av gjengmedlemmene reiste da fra leilighetshotellet Bahía Blanca i Puerto Rico.

Båten som lå i Puerto de Mogàn seilte ut klokken 23.30, og den som lå i Puerto Rico femten minutter senere.

Klokken 00.40 den 13. november ankom tre varebiler og en motorsykkel Playa Medio Almúd, hvor det ikke er noen hoteller eller andre bygninger, selv om de ligger i nærheten av turiststedene Playa de Cura og Tauro.

Forsøkte å flykte

Klokken 01.30 startet omlastingen fra den første av båtene, som hadde hentet kokainet fra en større båt ute på havet. Noen minutter senere kom båt nummer to. Da slo politiet til.

De fleste av gjengmedlemmene ble umiddelbart arrestert, deriblant de to brødrene.

De som satt i den første båten som ankom klarte å stikke av til nabostranden Los Frailes, men ble tatt klokken 7.40 samme morgen da de ankom i drosje til leilighetsanlegget hvor de oppholdt seg i San Agustín.

I alt ble 13 personer pågrepet og vil bli stilt for retten for narkotikasmugling, ulovlig våpeninnehav og for å drive organisert kriminalitet. 12 av disse sitter i varetekt.

Hold deg oppdatert!