Enda et norsk industriselskap etablerer seg i Las Palmas

Oljeserviceselskapet Coast Center Base (CCB), som har hovedkontor i Ågotnes i Fjell kommune utenfor Bergen, starter en avdeling i Las Palmas i år.

Norske CCB skal på plass i Puerto de La Luz i Las Palmas i år. Logistikkbasen skal ligge på den rødmerkede tomten. Ill: Canary Ports

Selskapet driver med service- og forsyningstjenester og teknisk vedlikehold for petroleumsvirksomhet til havs.

Planene om etablering i Las Palmas ble først omtalt i Canariajournalen i mars 2015, men etableringen har blitt noen måneder forsinket.

Samarbeid med kanarisk verftsselskap

CCB skal i samarbeid med det kanariske selskapet Zamakona Yard betjene petroleumsvirksomhet i Vest-Afrika og Sør-Amerika fra Puerto de La Luz. Nye rigger fra verft i Asia skal også håndteres.

Det nye selskapet heter CCB Zamakona Offshore og er eid 40 prosent av CCB, 40 prosent av Zamoka og 20 prosent av Golden Horizon, et selskap kontrollert av kanarieren Fernando del Castillo.

En av grunnene til at CCB ser Las Palmas som attraktiv er at det er få selskaper i denne delen av verden som har utstyr og kompetanse til å levere kvalitetstjenester til markedet for offshore oljerigger, ifølge daglig leder for CCB Zamakona Offshore, Geir Olsen. 

En annen grunn er fordelene med ZEC, Kanariøyenes spesialsone, som gir lav skatt for bedrifter som etablerer seg på Kanariøyene.

Investerer 20 millioner euro

20 millioner euro skal investeres i et reparasjonssenter for oljerigger, skriver Canary Ports. I første fase skal kontor og verksted i fire etasjer bygges og åpne 6 oktober i år i Dique Reina Sofía.

I neste fase skal et logistikksenter på plass i Sphinx-området av Puerto de La Luz etter samme modell som CCB bruker i Norge. Her skal de betjene oljeplattformer, borerigger og flytende produksjonsskip (FPSO).

Tomten som selskapet er tiltenkt har en 400 meter lang kaisone.

Fremvekst av norske selskap på Gran Canaria

Otech var det første norske industriselskapet som etablerte seg på Gran Canaria. Det skjedde i 2013.

Deretter fulgte Rolls Royce Marine, som har en norsk direktør på Kanariøyene og holder til i samme havn, og Gran Canaria Subsea & Offshore Base (GCSB), som holder til i nærheten av havnen i Arinaga i sørøst.

Det ryktes også at Radøygruppen, som holder til i Sæbøvågen, skal opprette en avdeling på Gran Canaria.

Den internasjonale oljeservicegiganten Transocean er også i ferd med å etablere seg i havnen i Las Palmas.

Daglig leder

Geir Olsen er daglig leder for CCB Zamakona Offshore i Las Palmas. Foto: CCB

Tags