Omstridt flyktningleir i Arguineguín er stengt

En teltleir for nyankomne båtflyktninger og migranter i Arguineguín sørvest på Gran Canaria, legges ned i dag, mandag.

Her rigges teltleiren i Arguineguíns havn ned i dag etter at den ble tømt for flyktninger og migranter søndag kveld. Foto: Mogan kommune

I går, søndag, ble de siste 27 menneskene flyttet ut av leiren.

"Skammens leir"

Leiren blir kalt skammens leir på folkemunne, fordi humanitære rettigheter ikke kunne overholdes.

Dette fordi tilstrømningen av flyktninger og migranter var mye større enn det leiren var bygd for, særlig i oktober og november.

Disse  to månedene kom det over 12 000 mennesker i småbåter til Kanariøyene, og det kom flest til Arguineguín.

Leiren har vært i drift i tre måneder og ni dager, og var bygd for 420 mennesker. På det meste var det cirka 2600 mennesker der.

Denne helgen dabbet flyktningstrømmen kraftig av, og de fleste har blitt flyttet fra Arguineguín til en ny og større teltleir i Barranco Seco i Las Palmas, eller til andre innkvarteringsalternativer.

Hard kritikk

Håndtering av flyktninger og migranter er den spanske stats ansvar. Den kanariske regjeringen, Mogán kommune, flyktning- og migrantorganisasjoner, Ombudsmannen, flere institusjoner, foreninger, politikere og andre har lenge kritisert de inhumane forholdene, og krevd at andre og bedre innkvarteringssteder etableres.

Nå er en ny teltleir med plass til 800 satt opp i Barranco Seco, og flere andre leire er i ferd med å bygges på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura. Til sammen skal disse gi plass til over 7000 mennesker. Folk som i dag er midlertidig innkvartert i turisttomme hoteller og andre steder skal også flyttes til disse leirene før året er omme.

- Ingen plass for fremmedfrykt

Kanariøyenes president,  Ángel Víctor Torres, sier seg i en Twitter-melding fornøyd med at leiren er lagt ned, men skriver også at det er mye igjen å gjøre.

– Ikke glem at ingen liker å forlate familien. I likhet med våre forfedre på Kanariøyene, som ble tvunget til å legge igjen alt og lete etter andre steder å bo. Vi bærer det i våre gener. Det er ikke rom for fremmedfrykt på Kanariøyene, skriver Torres.

Leiren i Barranco Seco har nå overtatt som mottaksleir for de første 72 timene etter ankomsten til Gran Canaria. I denne perioden blir det tatt PCR-test for covid-19, og politiet registrer personalia og opphavsland.

Noen telt skal stå igjen i Arguineguín for å utføre helsekontroll før menneskene flyttes  til Barranco Seco..

Alle flyktninger og migranter som ankommer Gran Canaria fra Afrika i småbåter, blir først tatt i land i  Arguineguín.

Hittil i år har over 19 000 flyktninger og andre migranter ankommet Kanariøyene på irregulært vis i småbåter.

Tags