ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. NOVEMBER 2020
Flere av båtene som kommer fra Afrika har med seg mindreårige passasjerer uten foresatte. Her er en båt på vei inn i havnen i Los Gigantes på Tenerife. Foto: Cruz Roja Tenerife.

Kanariøyene tar seg av over 2000 mindreårige flyktninger og migranter

Kanariske myndigheter tar seg for tiden av 2006 enslige, mindreårige flyktninger og migranter, nesten fire ganger så mange som i januar.

ANNONSE

Det har vært en kraftig økning av mindreårige som ankommer Kanariøyene med småbåter fra Afrika i år. I januar var det 540 mindreårige som var innkvartert på Kanariøyene.

Voksne flyktninger og migranter er statens ansvar, men enslige mindreårige er det den regionale regjeringen som har ansvaret for.

I løpet av de kommende ukene skal den spanske sentralregjeringen vedta en lov der det gis et tilskudd på 10 millioner euro til Kanariøyene, for å dekke kostnadene med å ta seg av de enslige, mindreårige flyktningene.

Dette går frem av en kunngjøring fra det regionale rådet for sosiale rettigheter. Pengene skal være på plass før utgangen av året.

De siste dagene  har det kommet flere småbåter med mindreårige blant passasjerene til Kanariøyene.

Kanariøyenes sosialminister, Noemi Santana, påpeker at det administrative apparatet har hatt store vanskeligheter med å håndtere den store flyktning- og migrantstrømmen til Kanariøyene, og at det er viktig at de nå har blitt enige om en rask, ekstraordinær innsats fra staten.

Kanariøyene kan ikke håndtere dette alene, påpeker hun. 455 mindreårige bor for tiden midlertidig på to hotell i mangel på fast innkvartering, ifølge Santana.

Hun krever at den spanske stat lar disse mindreårige flyttes til innkvarteringer på fastlandet, noe de foreløpig ikke har gått med på.

Til tross for denne uvilligheten fra de spanske regjeringen, ble en gruppe på cirka 90 voksne flyktninger fra Mali, som bodde på samme hotell, overført fra Gran Canaria til fastlandet i dag, til manges overraskelse.

Noen av disse har vært på Kanariøyene i cirka 70 dager, siden de ankom i småbåter fra Afrika, og tilbrakte et par uker i en teltleir i Arguineguín før de ble midlertidig innlosjert i hotellet, ifølge informasjon fra Røde Kors.

De ble fraktet til flyplassen i grupper på 15 personer, og ble sendt til forskjellige steder på fastlandet. Samtlige ble testet på nytt for covid-19 før de fikk reise.

Over 18 500 flyktninger og migranter har ankommet Kanariøyene i småbåter i år.

For tiden bygges flere nye, midlertidige leirer på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura, hvor de nyankomne skal innkvarteres. Det har blant annet ført til at en sterkt overbelastet teltleir i Arguineguin på Gran Canaria er i ferd med å bli avlastet.

Det var i dag tidlig 586 flyktninger og migranter i teltleiren, som har kapasitet for 420, ifølge nyhetsbyrået Efe.

Les også

Åtte båtflyktninger døde i forlis på Lanzarote i kveld

7000 mottaksplasser for flyktninger skal opprettes på Kanariøyene

480 mennesker omkom på flyktningruten til Kanariøyene forrige uke

Flyktningrekord på Kanariøyene: 2188 mennesker på 48 timer

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER