Båtflyktning døde etter motorhavari

En flyktningbåt på vei fra Senegal mot Kanariøyene, drev i land på Kapp Verde etter et motorhavari. En av passasjerene omkom.

Båten, som skulle fra Senegal til Kanariøyene, drev i land på Kapp Verde etter ti døgn på havet. Illustrasjon: Google Maps/Canariajournalen

Personen døde av dehydrering etter at båten hadde vært ute på havet i ti døgn.

69 overlevende

Båten hadde 70 passasjerer, skriver nyhetsbyrået Efe, som viser til informasjon fra Senegals statssekretær Moïse Sarr.

Passasjerene som overlevde, er i dårlig forfatning, dehydrerte og dekket med solblemmer.

Både hovedmotoren og en ekstra hjelpemotor skal ha havarert. Havstrømmer førte til slutt båten inn mot noen skjær ved Sal-kysten i Pedra de Lume på Kapp Verde sent søndag kveld, har politiet på Kapp Verde uttalt til Efe.

Svømte i land

Seks av passasjerene klarte å svømme i land, og fikk tak i hjelp slik at resten ble reddet.

Redningsaksjonen pågikk i flere timer i nattemørket under svært vanskelige forhold.

Seks av passasjerer er innlagt på sykehus, men det skal ikke være fare for livet for noen av dem.

Har skjedd flere ganger før

Det har vært flere tilfeller i år der båter på vei fra Afrika mot Kanariøyene har havarert eller forsvunnet. 23. oktober havarerte en båt fra Senegal utenfor kysten av Mauritania, og minst 140 mennesker omkom, ifølge den internasjonale flyktningorganisasjonen IOM.

Alvorlig glipp på Gran Canaria

Over 17 000 mennesker har ankommet Kanariøyene i småbåter fra Senegal, Mauritania, Vest-Sahara og Marokko hittil i år. Mottaksapparatet er sprengt, og mange problemer har oppstått.

I går, tirsdag, og i dag har det  kommet en rekke politiske og humanitære utspill i spansk presse, etter at over 200 flyktninger, åpenbart ved en feil, ble fraktet ut av en mottaksleir i Arguineguin. Problemet er at dette skal ha skjedd før det var klargjort hvor de skulle innkvarteres.

Først etter noen timer ble innkvartering ordnet, og da hadde en gruppe på over 180 mennesker ventet på et torg ved den regionale regjeringsbygningen i Las Palmas.

Den spanske innenriksministeren, Fernando Grande-Malaska, har beordret en undersøkelse for å ta rede på hva som gikk galt. Det er den spanske staten som har ansvaret for håndteringen av flyktninger og migranter.

Tags