Antallet båtflyktninger som reiste til Kanariøyene ble doblet i 2019

I 2019 kom det cirka 2600 immigranter og flyktninger i åpne småbåter fra Afrika til Kanariøyene, nesten dobbelt så mange som i 2018, da det kom cirka 1400.

Båt med immigranter og flyktninger nærmer seg kysten av Kanariøyene. Foto: Saøvamento Maritimo

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Et sted mellom 170 og 220 mennesker kom aldri frem og mistet livet på denne ruten i fjor, ifølge tall fra flyktning- og migrantorganisasjoner.

Det vil si at dødsrisikoen er så høy som opp imot ni prosent.

Stor økning  mot slutten av året

De siste månedene av året var det en markant økning, og fra 23. til 31. desember kom det en eller flere båter nesten hver eneste dag.

Så mange som ankom i fjor, har det ikke kommet siden 2009, da antallet også var over 2000.

I 2006 kom det over 30 000, og de neste årene gikk antallet ned til det var under 2000 i 2010.

Nedgangen var et resultat av økt kontroll langs kysten i Marokko, Vest-Sahara og Mauritania. Mange båter blir stoppet før de kommer ut av afrikanske farvann.

Stor nedgang i Middelhavet

Antallet som tok seg over Middelhavet til det spanske fastlandet og øygruppen Balearene, ble mer enn halvert fra over 64 000 i 2018, til cirka 30 000 i 2019.

Økt kontroll i Middelhavet og Alboransjøen har ført til at flere velger ruten over til Kanariøyene i stedet.

Atlanterhavsruten blir imidlertid regnet som farligere enn Middelhavsruten, fordi det er større avstander som må tilbakelegges, og det kan bli svært ruskete vær.

Tre båttyper benyttes

Båtene reiser ut fra Vest-Sahara, Marokko, Mauritius, Gambia og Senegal.

Fra de to førstnevnte brukes det trebåter av patera-typen og gummibåter, og fra de tre sistnevnte stor langkanoer (cayuco).

Mange nasjonaliteter

Passasjerene i disse båtene kommer fra flere forskjellige nasjoner i Afrika, viser oversikter fra Flyktninghjelpen i Spania (CEAR), andre organisasjoner og offisielle kilder.

I de fleste av disse landene er det enten væpnede konflikter, okkupasjon,  undertrykkelse og forfølgelse av mennesker, stor fattigdom, sult og hjemløshet (noen ganger forårsaket av tørke og andre naturkatastrofer), eller en kombinasjon av dette.

En fellesnevner er at fremtidsutsiktene er dystre.

Mange av de som ankommer Kanariøyene er kvinner og barn, selv om det er flest menn. Flere spedbarn og gravide ankom også i 2019. 

Ingen krise ennå

Myndighetene anser fortsatt ikke antallet migranter og flyktninger som alarmerende, men har et problem med mangel på plass i interneringssenter.

Det fins to senter på Tenerife og Gran Canaria med plass til mindre enn 400 mennesker til sammen, og disse er fulle.

18 av Kanariøyenes 88 kommuner har imidlertid stilt midlertidige alternativer til innkvartering til rådighet.

Vil gjenåpne mottak

Kanariøyenes president, Angel Victor Torres, har denne uken tatt til orde for å gjenåpne et interneringssenter (CIE) i El Matorral på Fuerteventura.

Senteret ble stengt for ett og et halvt år siden etter å ha stått tomt i flere år.

Skal be om hastetiltak

Saken skal tas opp i et møte med det spanske innenriksdepartementet i Madrid 8. januar, der Torres skal be om hastetiltak.

Et videre samarbeid med Marokko blir prioritert for å bremse strømmen av båter.

EU fornyet nylig en hjelpepakke til Marokko for dette. EU bevilget nye 400 millioner euro i tillegg til 130 millioner som tidligere er utbetalt. 32 millioner er bevilget av Spania.

Den spanske regjeringen ønsker at Marokko i størst mulig grad skal fortsette å hindre migranter og flyktninger fra å seile ut fra Marokkos kyst mot Kanariøyene og Sør-Spania, og vil setter av penger til dette i budsjettene for 2021-2027.

Flere tiltak er aktuelle

På møtet 8. januar skal flere tiltak diskuteres, uttalte Torres til pressen 30. desember.

Blant annet gjenåpning av senteret på Fuerteventura, mer penger til andre forbedringer i mottaksapparatet,og et sterkere samarbeid med landene immigrantene og flyktningene kommer fra, for å hindre at båtene reiser ut.

I 2019 kom det 119 båter til Kanariøyene: 73 til Gran Canaria, 24 til  Lanzarote, 13 til Fuerteventura og 9 til Tenerife.

På morgenen den første dagen i 2020, kom en småbåt med 30 migranter og flyktninger til Playa de Famara i Teguise på Lanzarote, skriver nødsentralen i en Twitter-melding.

En annen båt med 27 passasjerer kom inn til øya La Graciosa.

Tags