Myndighetene ønsker å gjenåpne interneringssenter for migranter på Fuerteventura

I går, torsdag, ankom en småbåt fra Afrika med 39 passasjerer til Fuerteventura, og i dag kom en med 21 passasjerer til Lanzarote og en annen med 24 passasjerer til Gran Canaria. Myndighetene ønsker nå å gjenåpne et interneringssenter på øya.

Åpen trebåt med migranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene. Foto: SAR 901

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Hittil denne uken har det kommet fem slike båter til Kanariøyene.

Båten som kom i går ankom Punta Salinas i Pájara, skriver nødsentralen i en Twitter-melding. Det var 24 menn, ti kvinner, hvorav en er gravid, og fem mindreårige om bord.

Alle har blitt tatt hånd om og har fått en helsesjekk av Røde Kors. De skal være ved god helse.

I dag ved 11-tiden ble passasjerene i båten som ankom Lanzarote plukket opp av en redningsbåt utenfor kysten. De er fraktet til havnen i Arrecife.

Den neste ble møtt av en redningsbåt ved 12.15-tiden 14 kilometer vest for Gran Canaria. Disse er fraktet til havnen i Arguineguin.

Der var både kvinner, babyer, mindreårige og menn i båtene.

Vil forbedre mottakssystemet

Den økte tilstrømningen av migranter og flyktninger i år, 2415 hittil, har ført til at myndighetene tar til orde for å gjenåpne et stengt interneringssenter (CIE) på Fuerteventura.

De to interneringssentrene som er i drift på Gran Canaria og Tenerife, rommer til sammen i underkant av 400 mennesker, og de er nå fullt belagte.

Ti kommuner har stilt forskjellige midlertidige innkvarteringssteder til rådighet for de som ankommer. Blant annet Las Palmas, San Bartolome de Tirajana, Tejeda, Artenara, Firgas og Moya på Gran Canaria.

Detter er imidlertid ikke en holdbar løsning i lengden, uttaler Julio Pérez ,den spanske regjerings talsmann på Kanariøyene, som har ansvaret for mottak av migranter og flyktninger, til avisen La Provincia.

Han tar til orde for gjenåpne senteret på Fuerteventura, og peker på at ivaretakelsen av de som ankommer ikke kan overlates hovedsakelig til frivillige organisasjoner som Røde Kors, slik det er i dag.

Victor Angel Torres, Kanariøyenes president, sier seg enig  i dette. Han ønsker at systemet for koordinering av mottak av disse menneskene som ble innført da det ankom svært mange i 2006 og 2007, skal gjeninnføres.

I 2006 kom det over 30 000 mennesker i småbåter. Det ble da innført et velorganisert og strukturert system der alle relevante administrative enheter var involvert.

Interneringsleiren på Fuerteventura ble stengt etter at den hadde stått tom i lang tid, i og med at strømmen av småbåter dabbet kraftig av etter 2009 og 2010,og har holdt seg lavt frem til i år.  

Perez ønsker at alle berørte parter skal sette seg sammen for å reorganisere responssystemet for migranter og flyktninger, og understreker at interneringssenter langt ifra er den beste løsningen for de som ankommer. Det synspunktet støtter Torres også, men for øyeblikket er en gjenåpning av senteret på Fuerteventura en aktuell løsning på problemet.

Moyas ordfører, Raúl Afonso, besøkte på julaften et hospits hvor 40 nyankomne er installert, for å sjekke at de får all den hjelpen de trenger.

Tags