Årets første migrantbåt har kommet til Kanariøyene

En gummibåt med 33 migranter og flyktninger ankom Lanzarote fra Afrika i dag tidlig. Spania tok imot rekordmange migranter og flyktninger i 2018.

En båt fra kystvakten kom gummibåten i møte utenfor kysten av Lanzarote. Illustrasjonsbilde: Guardia Civil

Alle passasjerene som kom i båten til Lanzarote skal være ved god helse. 13 er angivelig mindreårige.

Kystvakten rykket ut og møtte båten utenfor Jameos del Agua-pynten ved 7.50-tiden, skriver avisen La Provincia.

I 2018 kom det 1307 migranter og flyktninger i 66 småbåter til Kanariøyene, tre ganger så mange som i 2017.

Stor økning i fjor

Spania har hatt en stor økning av flyktninger og migranter i 2018 etter at Tyrkia inngikk en avtale med EU og Malta og Italia stengte havnene. De fleste kom sjøveien over Middelhavet.

Halvparten av alle illegale migranter som krysset Middelhavet i 2018 reiste til Spania, skriver avisen El Pais. 113.145 migranter og flyktninger forsøkte å ta seg til Europa sjøveien frem til 11. desember i fjor, ifølge den internasjonale organisasjonen for flyktninger OIM.

57.250 mennesker reiste over Middelhavet til Spania frem til 26. desember i fjor, og 300 til som ble plukket opp på havet av skipet Open Arms ankom 28. desember.

Det er 160 per dag i gjennomsnitt.

Flere enn under "langkanokrisen" på Kanariøyene

Spania er nå hovedmålet for de som krysser Middelhavet, med langt flere ankomster enn Italia, Hellas og Malta.

Det totale antallet ankomster til Spania er større enn den forrige rekorden fra 2006, da det kom 39.180. Den gangen reiste de fleste over Atlanterhavet til Kanariøyene i langkanoer (cayuco).

I årene etter dette ble det gjort tiltak som førte til at strømmen av flyktninger ble strupt til det snart var nede i under 1000 per år.

769 omkomne og savnede

769 mennesker har omkommet eller er meldt savnet under kryssing av Middelhavet i 2018, tre ganger så mange som i 2017, ifølge OIM.

I tillegg er det flere savnede og omkomne som har forsøkt å ta seg til Kanariøyene, minst 80 etter det Canariajournalen kjenner til, slik at antallet trolig ligger på over 800.

Minst en tredel blir ikke værende i Spania

De fleste som ankommer Spania er fra Marokko, Guinea og Mali, og mange av disse slår seg ikke til i Spania, skriver El País, som har intervjuet Amparo González fra forskingsinstituttet CSIC.

Han viser til at mellom en tredel og halvparten reiser enten videre til andre land eller blir deportert til sine hjemland hvis de er fra Algerie eller Marokko. De som ikke er fra Afrika sør for Sahara er i minoritet.

González legger skylden på nyhetsmediene for at det er skapt et feilaktig inntrykk av at alle som kommer fra Afrika ønsker å bli i Spania.

Han viser til at det til sammenligning kom 31.994 migranter fra Venezuela i første halvdel av 2018 alene, ifølge tall fra INE, Spanias nasjonale, statistiske institutt.

Tags