Lillebjørn Nilsen har fått fot for kanarisk musikk

– Med min evige forkjærlighet for ukulele var det spennende å få en ekte, kanarisk femstrenget timple i hendene, sier Lillebjørn Nilsen, som oppholdt seg i Las Palmas i julen sammen med sin kone, Thorild Onstad.

Lillebjørn Nilsen spiller ukulele i Las Palmas sammen med Pancho Delgado på gitar. Foto: Mairead Imlach

Lillebjørn har selv skaffet seg en timple og lært seg å spille på den.

– Etter noen dager låt det kanarisk, sier han til Canariajournalen.no

Spennende musikk

Det er med glede Lillebjørn Nilsen har studert kanarisk musikk, som han synes er like spennende som å bli kjent med det lokale kjøkkenet.

Under oppholdet i Las Palmas ble han kjent med den 80 år gamle timple-spilleren Fransisco. Da Lillebjørn spilte Anton Karas' "The Third Man Theme" for Fransisco på det kanariske nasjonalinstrumentet, fikk han bifall i form av et bredt smil og applaus.

Deretter ga Fransisco en oppvisning i hvordan kanarisk polka skal spilles.

– Musikere finner hverandre. Vi har et felles, universelt språk. Etter felles enighet om en A 440 hertz, kan vi fint snakke sammen, sier Lillebjørn.

På konsert med Olga Cerpa

Lillebjørn fant også tonen med gitaristen Pancho Delgado, som er orkesterleder for sangerinnen Olga Cerpa fra Las Palmas, en kjent sangerinne som har gitt ut over 30 plater og ble nominert til Latino-Grammy i 2014.

Delgado spiller guitarra portuguesa, et syngende, portugisisk instrument med doble strenger.

– Vi overvar Cerpas konsert i det vakre Teatro Guiniguada i gamlebyen. Det var en opplevelse!

Spiste kanarisk julemat

Maten han fikk servert i Las Palmas ga også mersmak. Julaften ble feiret sammen med lokal familie i Las Palmas med alt beste det kanariske kjøkken kan by på, fra glassål i hvitløk til nybakt lam.

Selv tok Lillebjørn og kona med kazzoer til alle, julebjeller, ukulele og Nilsens nye timple.

Intervjuet i kanarisk avis

På selveste julaften trykket den kanariske avisa La Provincia et intervju med Lillebjørn Nilsen. I avisartikkelen er han avfotografert med sin nye timple.

Avisa skriver om Lillebjørns sentrale rolle i norsk musikkliv, og hans nysgjerrighet overfor lokal musikk i andre land.

I intervjuet sier han at Kanariøyene på en måte er i sentrum av verden, og det gjenspeiles i musikken, som har stor påvirkning fra Latinamerikansk musikk og med en svært europeisk klang.

Elsker Hotel Madrid

Oppholdet i julen var Lillebjørns andre besøk i Las Palmas, hvor han denne gangen bodde på Hotel Madrid, et hotell han elsker fordi det er et unikt sted med ekte, lokal valør, sammen med en gamleby som er full av historie.

– Som det urbane menneske jeg er, liker jeg meg i gamlebyen Vegueta. Med sine mange taxier.

Med den svarte bunadshatten fra Telemark som Nilsen til stadighet har på hodet, glir han fint inn i miljøet. Hatten er ifølge Francisco typisk ekte kanarisk.

I februar har Lillebjørn Nilsen konsert på Rockefeller i Oslo sammen med datteren Siri Nilsen, som også er musiker.