Tre personer arrestert på Tenerife for rekruttering og finansiering av fremmedkriger

Politiet har arrestert tre menn i San Isidro på Tenerife som er mistenkt for å ha rekruttert, finansiert og skjult en fremmedkriger som skal ha deltatt i kamper i Syria.

En fremmedkriger skal ha blitt rekruttert og senere holdt skjult i San Isidro sør på Tenerife. Ill: Google Maps

De arresterte er fra Marokko og er 27, 35 og 37 år gamle, meddeler innenriksdepartementet i en pressemelding.

Politiet hevder at de hadde en ledende rolle i å radikalisere og rekruttere en 35 år gammel mann fra Marokko til å bli fremmedkriger.

Reiste til Syria i 2013

Radikaliseringsprosessen skal ha startet da mannen flyttet til San Isidro, hvor de tre arresterte holder til.

Han skal ha blitt introdusert for salafi-jihadisme og reiste angivelig i 2013 til Syria for å kjempe med terroristorganisasjonen Al Nusra.

I Syria skal han ha mistet en hånd og skadet en ankel alvorlig i kamphandlinger, og returnerte til Kanariøyene i 2015.

Tok seg av den returnerte fremmedkrigeren 

Politiet hevder at de tre som er arrestert hele tiden visste at mannen var i Syria som fremmedkriger, og at de holdt ham skjult og ga ham økonomisk støtte under hans opphold da han kom tilbake til Tenerife.

Da det etter hvert ble for vanskelig å skjule forbindelsen til jihadistiske terrororganisasjoner, skal mannen ifølge politiet ha reist til Sentral-Europa under falsk identitet,.

Han ble senere pågrepet i Budapest og sendt tilbake til Marokko.

Arrestasjon i Las Palmas i april

I april ble en 31 år gammel spansk statsborger, født i Jordan, pågrepet i Las Palmas på mistanke om å ha oppfordret til jihadistisk terror og spredning av radikal propaganda om terrororganisasjonen Daesh på sosiale medier.

I mars 2017 skal han ha flyttet til Tyskland med sin familie, men ble pågrepet da han senere reiste en tur til Spania igjen.