Kommunetabbe forsinker nytt ferskvannsanlegg i Puerto de Mogan

En tabbe fra kommunestyret i Mogan på Gran Canaria vil forsinke byggingen av et avsaltingsanlegg i Playa de Mogan som skal produsere ferskvann av sjøvann.

Puerto de Mogan trenger mer ferskvann, men det kan drøye en god stund før byen får det. Foto: Hugo Ryvik

Det påpekte opposisjonspartiet Nueva Canarias (NC) i et kommunemøte på torsdag.

Vannmangel

Turist- og fiskebyen Puerto de Mogans ferskvannsressurser er strukket til bristepunktet, og et nytt Radisson Blu-hotell, Radisson Blu Resort & Spa Gran Canaria Mogan med over 900 sengeplasser, som åpner 15. desember, vil kreve enda mer vann.

I tilegg setter vannmangelen stopp for nye, planlagte hotellprosjekter.

Kontrakt tildelt 

Kontrakten for byggingen av avsaltingsanlegget ble i fjor høst tildelt selskapet Canaragua Concesiones SA med en maksimal byggetid på 14 måneder.

Nå viser det seg det er uavklart hvem som eier en del av marken som skal benyttes av avsaltingsanlegget, skriver avisen Maspalomas News.

Før tomteeierskapet er bragt på det rene og avklart, er det ikke mulig å starte byggingen, understreket NC-representanten Isabel Santiago i et møte i kommunehuset på torsdag.

Dette skal utbyggerselskapet ha påpekt overfor bystyret den 10. mars. Santiago hevder at den viktige detaljen ble oversett av det sittende kommunestyret da anbudet ble utlyst.

Minst tre måneders forsinkelse

Etter å ha blitt gjort kjent med problemstillingen, satte kommunen i gang undersøkelser for å finne ut hvem som eier tomten. 11. april ble det sendt ut en bulleteng fra kommunen om saken.

Forsinkelsene for avsaltingsanlegget vil angivelig minimum bli på tre måneder. Ifølge Isabel Santiago vil byggearbeidet ikke bli startet i år.

Forsinkelser for flere byggeprosjekter

Det er langt ifra første gangen det er forviklinger og forsinkelser for offentlige byggeprosjekter i Mogan.

I Arguineguin er utvidelse og ombygging av hovedveien gjennom byen forsinket fordi det alle nødvendige tillatelser ikke var hentet inn.

Puerto de Mogan har en knapt halvferdig, ny bussentral som har stått slik i snart to år etter at byggeselskapet gikk konkurs. I dette tilfellet er det forrige kommunestyret kritisert for å ha til det kontrakten til en pris som umulig kunne lønne seg for byggeselskapet. 

Kontroverser har også oppstått i forbindelse med byggingen av en ny sandstrand i Tauro, der byggetillatelser er gitt uten avklaring om privateide tomter på stranden. Sanden var ferdig lagt i sommer, men stranden er fortsatt ikke åpnet. En rettssak ligger i luften.