Vannmangel kan bremse bygging av hoteller i Puerto de Mogán

Ferskvann: I den populære kystbyen Puerto de Mogán sørvest på Gran Canaria er det flere ledige tomter som er regulert til hoteller, men dårlig vannkapasitet kan sette stopp for utbygging.

Wenaas-gruppen bygger et kjempehotell i Puerto de Mogan som vil ha behov for mye ferskvann. Foto: Hugo Ryvik

Den norske Wenaas-gruppen er i full gang med å bygge et stort hotell i Puerto de Mogán, Hotel Sol Mogán, som etter planen skal åpne i desember. Hoteller koster 100 millioner euro og får nesten 1000 sengeplasser.

Kjører på 90 prosent

Vannforsyningssystemet i byen kjører allerede på 90 prosent av full kapasitet, og det nye hotellet vil trolig belaste vannforsyningen i byen til over grensen av hva det klarer.

Anlegget som renser vann til drikkevannskvalitet har en kapasitet på 2000 kubikkmeter per dag, og kjører nå på 1800 kubikkmeter, skriver avisa Maspalomas Ahora.

Må øke med 1000 kubikkmeter per dag

Det er nødvendig å øke kapasiteten til 3000 kubikkmeter per dag eller bygge et nytt avsaltingsanlegg for sjøvann, ifølge Mogáns ordfører, Onalia Bueno. Ellers må kommunene avvise søknader om bygging av nye hoteller.

Vannforsyning er også et problem for en forventet fremtidig vekst av befolkningen i Mogán kommune, ifølge det politiske partiet Ciuca, som har makten i Mogán.

Mangler penger

For øyeblikket fins det ikke noen løsning på problemet, ifølge Bueno. Vannverket på Gran Canaria hevder angivelig at de ikke har budsjett til å utvide vannforsyningen, og venter etter sigende på at regionsregjeringen på Kanariøyene skal bli innvilget penger fra EU-fond.

En mulig løsning for å sikre vannforsyning til hotellet som blir bygd, er å installere modulære avsaltingsanlegg.

I november er det meningen at et nytt avsaltingsanlegg med en kapasitet på 1500 kubikkmeter vann per dag åpne i Playa de Mogán, ifølge Bueno. Dette skal kunne utvides med flere moduler etter hvert som behovet øker.

Tags