Hevder helsetjenestene på Kanariøyene nærmer seg en kollaps

CORONA-KRISEN: Det store covid-trykket på Kanariøyene har ført til at primærhelsetjenesten er hardt presset. Leger advarer om at arbeidspresset ikke kan fortsette som nå ut januar.

Covid-pandemien har ført til at leger i primærhelsetjenesten nå har 60-70 pasientkonsultasjoner per dag. Foto: Helsedepartementet.

Ventetiden er lang for mange mennesker som kontakter fastlegene.

For tiden er det en ventetid på opptil 15 dager for telefonkonsultasjoner med leger, skriver avisen Canarias 7.

Leger avisen har snakket med, forteller at de behandler 60-70 pasienter hver dag.

Ekstrem belastning

De fysiske og mentale anstrengelsene er så store at mange leger har sykemeldt seg, uttaler Ana Joyanes, president i Kanariøyenes primærlegeforening, til avisen.

Hun tror ikke legene kan klare å fortsette slik ut måneden.

Mye av legenes arbeidsdag går med til å skrive ut sykemeldinger for covid-syke og håndtere covid-prøver, ifølge Joyanes.

Flere sykehus på Kanariøyene er også hard presset.

Lørdag var 65 covid-pasienter innlagt på intensivposter, og ytterligere 456 på andre sengeposter, ifølge dagsrapporten for covid-19 fra helsedepartementet.

62 922 aktive smittetilfeller var lørdag registrert på Kanariøyene, og det var ny døgnrekord med 5329 nye smittetilfeller siste døgn.

Ber myndighetene ta nye grep

Joyanes ber myndighetene om å ta grep ved å blant annet leie inn pensjonerte leger som kan ta seg av telefonhenvendelser fra mennesker med covid-symptomer, og sykemeldinger.  

Hun viser også til at mange ringer for å ta rede på hva de skal gjøre hvis de har hatt nærkontakt med personer som har blitt covid-syke.

Joyanes etterlyser en informasjonskampanje som kan opplyse folk om dette.

Situasjonen i primærhelsetjenesten forsetter å forverres i takt med den eksplosive spredningen av corona-viruset, understreker hun. 

Setter inn flere helsearbeidere

Helsemyndighetene på Kanariøyene kunngjorde nylig at de vil leie inn 1000 ekstra personer til å utføre helsetjenester.

Som et ledd i å demme opp for trykket, ble karantenetiden nylig redusert til sju dager, forutsatt at det ikke er symptomer på covid-19 i tre dager etter nærkontakt med smittede.

I tillegg begrenses sporing av nærkontakt til personer i risikosonen, og påvist covid-positive innen helse- og sosialhelsefeltet.

Flere helsetjenester blir nå også kommunisert med SMS, slik at pasienter ikke behøver å oppsøke helsesenter for å få informasjon.

Enkelte diagnosetjenester har i tillegg blitt utsatt.