Sydenlegens råd om helvetesild

FAGARTIKKEL:Helvetesild bærer sitt navn med rette. Det er de eldre som oftest blir rammet og derfor er det ingen sjelden tilstand sydenlegens kontor i Patalavaca.

Sjansen for å få helvetesild øker med alderen, og kvinner rammes omtrent dobbelt så ofte som menn. Foto:Pixabay

Av: Kjell Vaage redaksjonen@canariajournalen.no

Helvetesild, eller herpes zoster, er en hudinfeksjon som kommer fra det samme viruset som forårsaker vannkopper.

Etter at vi har hatt vannkopper blir viruset liggende igjen i nerveceller i kroppen, hvor de normalt holdes i sjakk av vårt immunforsvar.

Men hvis forsvaret brytes så får viruset igjen en mulighet til å blusse opp.

Det oppstår da et utslett i et område på huden som er tilknyttet den nerven som slapp viruset løs. Dette utslettet kaller vi nå med god grunn helvetesild.

Ca. 10 000 personer får helvetesild i Norge hvert år. Sjansen for å få helvetesild øker med alderen, og kvinner rammes omtrent dobbelt så ofte som menn.

Symptomer

Helvetesild gir et ensidig, rødt utslett med blemmer. Utslettet er kløende, og gir kriblende, brennende smerter.

Helvetesild rammer kun hudområdet som svarer til den nerven der det har skjedd en aktivering av vannkoppeviruset (varicella zoster-viruset). Derfor er utslettet nesten alltid ensidig, det vil si enten på høyre eller venstre side. Helvetesild kan ramme hvilken som helst del av kroppen, men vanligvis kun én kroppsdel av gangen, og brystkassen er hyppigst affisert. Før utslettene kommer til syne, opplever gjerne pasienten noen dager med nedsatt allmenntilstand; slapphet, hodepine, feber og eventuelt lysskyhet. Et par dager før utslettet vil pasienten gjerne begynne å få betydelige plager med smerter, kløe og brenning i det affiserte området. Utslettet ved helvetesild begynner så med rødhet og små blemmer, som vokser, og etter noen dager blir pussfylte. Etter sju til ti dager vil blemmene begynne å sprekke opp, tørke inn og danne skorper. Fullstendig tilheling kan ta to til fire uker, og kan etterlate arr og pigmentforandringer i huden.

Enkelte områder er mer utsatt for varige skader som området Helvetesild i øyet som kan ødelegge synet eller ramme øret, det kalles da herpes zoster oticus og som kan forårsake hørselstap og svimmelhet.

Behandling og forebygging

I den første, mest smertefulle fasen av helvetesild er det som regel nødvendig å bruke smertestillende midler for å dempe smertene. Medikamenter som paracetamol og ibuprofen vil i tilstrekkelige doser ofte hjelpe godt mot smertene. Eventuelt sterkere midler som skrives ut av lege. Det finnes også ulike typer smertestillende gel som kan smøres på områder med store smerter.

Ved helvetesild er det viktig å holde utslettet rent, tørt og dekket med bandasje. Det forebygger videre smitte, da væsken fra blemmene inneholder virus og kan om sjelden smitte andre personer. I tillegg beskytter godt sårstell mot en eventuell bakteriell tilleggsinfeksjon, som lett kan oppstå i sårene. Det anbefales å rense utslettet godt, la det tørke, gjerne bruke antiseptisk (bakteriedrepende) krem, og legge på en luftende og ikke-klebende bandasje.

Hos eldre, hos personer med nedsatt immunforsvar, eller hvis utslettet rammer øynene eller ørene, er det anbefalt å behandle helvetesild med antivirale medikamenter. Det vil påskynde tilheling og minske risikoen for komplikasjoner hos disse pasientene. Kuren varer i ca. en uke, og for å gi god effekt må den den startes tidlig, innen to til tre dager dra utbruddet av helvetesild.

Det finnes en vaksine mot  varicella zoster-viruset, som gir beskyttelse mot helvetesild. Den har vist seg å ha god effekt, men brukes foreløpig i liten grad.

Undersøkelse og diagnostikk

Diagnosen stilles vanligvis ved at en har en typisk sykehistorie og at en ser et ensidig, avgrenset, smertefullt og rødt utslett med blemmer. Det er også mulig å gjøre laboratorieundersøkelser av blod og/eller væske fra utslettet for å stadfeste en aktiv infeksjon av varicella zoster, og med det bekrefte diagnosen.

Årsak

Når man har hatt vannkopper som barn, vil det bli værende igjen et visst antall varicella zoster-virus i nervene som går fra huden til ryggraden. De vil normalt holdes i sjakk av immunforsvaret gjennom resten av livet, men dersom immunforsvaret av en eller annen grunn blir svekket, kan virusinfeksjonen blusse opp igjen og ramme hele det området av huden som innerveres av den affiserte nerven. Huden i det området vil da rammes av et utslett som minner om vannkopper. Høy alder, bruk av cellegift, immunsykdommer (for eksempel HIV og ulike typer blodkreft), kortisonbehandling, og tilstedeværelse av enkelte andre kroniske sykdommer er faktorer som øker risikoen for et utbrudd av helvetesild.

 Prognose

Utslettet forårsaket av helvetesild forsvinner som regel i løpet av to til fire uker. De fleste blir helt symptomfrie etter det, men det er heller ikke uvanlig å ha lettere ubehag som kløe og ømhet i det rammede området i enda noen uker. Hos ca. én av ti, særlig hos eldre, kan helvetesild føre med seg langvarige smerter fra den nerven som er affisert, såkalt postherpetisk nevralgi. De smertene kan være betydelige og vanskelige å lindre, og vare fra måneder til år etter at utslettet har gått over.

Det er lav risiko for tilbakefall av helvetesild om man ikke har en kjent svekkelse av immunforsvaret. Helvetesild som rammer øyet eller øret kan gi varig nedsatt syn eller hørsel dersom man ikke får behandlet og tilhelet utslettet godt nok og tidlig nok. 

Forfatter: Kjell Vaage, Lege i Patalavaca -Arguineguin

Lenker

Helsestasjoner på Gran Canaria

Sydenlegen
Dr. Kjell Vaage har i en årrekke drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Tags