Sydenlegens helsetips for bronkitt

FAGARTIKKEL: Det er ingen tvil at de siste ukene har vært preget av hoste og feber for svært mange, og vår sykepleier Liv, sekretær Madeleine og legene Hans og Kjell har som alle andre hørt på et hostende Arguineguin, Patalavaca og Puerto Rico.

Hoste er et vanlig symptom på bronklitt, og det kan vare i opptil fire uker. Ill: Pixabay

Av: Dr. Kjell Vaage redaksjonen@canariajournalen.no

Infeksjonen har fanget mange av våre ferierende med feber, pustebesvær og fæl hoste både dag og natt.

Takket være blodprøver og undersøkelse er det nå mulig å bestemme den beste behandling mot både virus og bakterier.  Sydenlegens helsetips kan derfor ikke bli annet enn om bronkitt.

Dette er bronkitt

Bronkitt er akutt betennelse av bronkiene, de største grenene i luftveiene, som går fra luftrøret til lungene. Det gjør at bronkiene blir trangere på grunn av hevelse og økt slimproduksjon.

Dette fører til hoste, og ofte kan det være tyngre å puste, spesielt ved aktivitet.

Bronkitt kommer som følge av en forkjølelse eller en influensalignende infeksjon, og er nesten alltid forårsaket av virus. Det er nokså vanlig, helt ufarlig og går i de fleste tilfeller over av seg selv.

Den vanligste tiden på året å få bronkitt, er enten på høsten eller vinteren.

Symptomer på bronkitt

Den mest karakteristiske plagen ved bronkitt er hoste. Hosten pågår hele døgnet, både dag og natt. Hosten kan være med eller uten slim.

Bronkitt går over etter en ukes tid, men hosten kan sitte igjen opp til fire uker. Den er som oftest forårsaket av virus, og det kan ofte gi lett feber.

Andre plager ved bronkitt kan være smerter/sårhet i brystet, som oftest under og etter hoste. På grunn av mye slim i luftveien kan det være tyngre å puste, spesielt ved for mye aktivitet.

Behandling og forebygging

Bronkitt er i de fleste tilfeller forårsaket av virus. Som ved de aller fleste virusinfeksjoner, finnes det ingen spesifikk behandling.

Bronkitt vil gå over av seg selv kun ved bruk av eget immunforsvar. Ved bronkitt, som ved alle infeksjoner, er det viktig å ta til seg mye væske og hvile.

Feber kan behandles med febernedsettende (paracetamol), om nødvendig. Hvis bakterie er årsaken til bronkitt, kan det være nødvendig med antibiotikabehandling.

For å unngå bronkitt, er det viktig å holde seg unna både røyking og passiv røyking. Det er også viktig med god håndhygiene for å unngå spredning/smitte av bronkitt.

Undersøkelse og diagnostikk

Bronkitt fører til hoste med eller uten slim, som pågår hele døgnet, både dag og natt.

Når man lytter på lungene med stetoskop, kan det høres pipelyder på utpust og knatrelyder på innpust, som kommer av trange og slimete luftveier.

Betennelsemarkør (CRP) er behjelpelig for å bestemme om det er virus eller bakterie som er årsak til bronkitten. Lav betennelsesmarkør (CRP) tyder på virus, mens høy tyder på bakterie.

I tillegg utfører vi et blodbilde som viser den store aktiviteten fra vårt forsvar fra de hvite blodlegemer. Foreligger det bakterier så kommer det tydelig fram i vårt blodbilde.

Måling av oksygen i blodet, ved bruk av pulsoksimeter, kan være nødvendig hvis man er veldig tungpusten.

Det er mange av våre eldre pasienter som har en rekke underliggende sykdommer og derfor er det en stor trygghet å få utført en god undersøkelse med blodprøver.

Oppstart av antibiotika uten en undersøkelse med blodprøve er en behandling som vi ikke lenger anser som trygg.

Årsak til bronkitt

Bronkitt kommer som oftest som følge av en forkjølelse eller influensalignende infeksjon, altså en øvre luftveisinfeksjon. Den vanligste årsaken til bronkitt er virus (influensavirus, RS-virus).

Hvis ikke virus er årsak, så er det bakterier. En sjelden gang kan plagene være vedvarende og det kan oppstå komplikasjoner. Det er da mistanke om bakteriell infeksjon av mer alvorlig grad.

Prognose for bronkitt

Bronkitt er vanlig og kommer som oftest om høsten eller vinteren. Det er normalt en mild sykdom som går over av seg selv.

Hosten ved bronkitt kan sitte igjen opp til fire uker. Om allmenntilstanden er dårlig og lunge/hjerte sykdom i tillegg er det tryggest å få en undersøkelse og blodprøve hos legen

Fakta om Bronkitt

  • Bronkitt er akutt betennelse av bronkiene, de største grenene i luftveiene, som går fra luftrøret til lungene. 
  • Bronkitt fører til hoste.
  • Ofte kan det også være tyngre å puste, spesielt ved aktivitet.
  • Bronkitt kommer som følge av en forkjølelse eller en influensalignende infeksjon, og er nesten alltid forårsaket av virus.
  • Bronkitt er nokså vanlig, helt ufarlig og går i de fleste tilfeller over av seg selv.
  • Den vanligste tiden på året å få bronkitt, er enten på høsten eller vinteren.

Lenker

Helsestasjoner på Gran Canaria

Artikkelforfatteren
Dr. Kjell Vaage har i en årrekke drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Tags